25. 10. 2021.
Kruševljanin za primjer: Sam rekonstruisao srednjovjekovne česme u gradu

Kruševljanin za primjer: Sam rekonstruisao srednjovjekovne česme u gradu

Kruševljanin za primjer: Sam rekonstruisao srednjovjekovne česme u gradu

Istorijsko naslijeđe decenijama je bilo u korovu, a uskoro će zahvaljujući Božiloviću i zvanično biti uvršteno u turističku ponudu.

Neimar kaže da je bio motivisan ljubavlju prema gradu u kome živi i da ne žali novac dat za oživljavanje istorijskih dragulja.

“Posljednjih 20 godina skoro se ništa nije radilo na očuvanju srednjovijekovnih znamenitosti, a često sam slušao sugrađane kako se žale što su ovi ukrasi grada polupani i zapušteni”, ističe za “Večernje Novosti” Miomir Božilović, vlasnik građevinske firme “Vlasinac Igda”.

“Tako sam riješio da pređem s riječi na djela. Prvo sam sredio Uroševu česmu, a kada sam vidio kakvo je oduševljenje nastalo poslije kompletne rekonstrukcije ove česme, zadao sam sebi zadatak da sredim i sve ostale. To sam i uradio.”

Nadležni su rado prihvatili pomoć građevinara, koji su se držali autentičnih nacrta srednjovjekovnih česama. Radove su nadgledali i stručnjaci za očuvanje kulturne baštine. Na svakoj česmi radilo se najduže tri nedjelje. Listom su i svečano otvarane: Uroševa, Lazarička, Česma dobre vode, Lazareva, Zulina česma.

Najmanje 20 radnika Božilovićeve firme bilo je svakodnevno angažovano na radovima. Počinjalo se oko sedam, a završavalo do 17 sati. Najviše posla bilo je oko čišćenja zapuštenih kanala i odvoda, uklanjanja grafita i uređenja zemljišta. Iako su Kruševljani ponosni na svoju srednjovjekovnu istoriju, znali su da koriste stare česme za pranje tepiha, automobila, polivanje bašti…

“Svuda smo se potrudili i da uredimo okolinu, osvježimo staze, postavimo klupe, tako da česme osim za ukras budu uređene i za šetnju, turističke obilaske”, objašnjava neimar.

Iako Božilović ne želi da govori o ciframa, saznajemo da je nekoliko desetina hiljada evra koštao samo materijal, a tu su i troškovi prevoza đubreta, šuta, čišćenja, rekonstrukcije…

“Bio sam motivisan samo željom da se na neki način odužim gradu u kome živim i gdje će, nadam se živjeti i moja djeca”, objašnjava vlasnik porodične firme koja postoji od 1990. godine.

Inače, građevinac Miomir Božilović besplatno je renovirao i kapiju, kao i prilaz igralištu kod Osnovne škole “Jovan Popović”, sredio zemljište oko Osnovne škole “Dositej Obradović”, uredio dvorište obdaništa “Naša radost”, a pomagao je i talentovanim studentima.

(MONDO)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender