28. 10. 2021.
Kusturica: Njegoš upućuje na samosvjest i ubija naš samprezir

Kusturica: Njegoš upućuje na samosvjest i ubija naš samprezir

Kusturica: Njegoš upućuje na samosvjest i ubija naš samprezir

– Činjenica da je Petar Drugi Petrović Njegoš zasjeo na Drini je veoma značajna stvar i možda mnogo značajnija nego da se to dešava usred Beograda, rekao je proslavljeni srpski režiser i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

U najmlađem među najstarijim gradovima na Balkanu, u Andrićgradu, biće velika proslava 200. godišnjice Njegoševog rođenja, a ona je dio tradicije koja upućuje na slobodu, uzvišena djela, tradicije koja govori da smo mi velikom svijetu davali mnogo, a od njega nismo dobijali gotovo ništa”, rekao je Kusturica.

On je podsjetio da su nekada, tačnije 1914. godine, s mjesta gdje je danas Andrićgrad, poslije Principovih pucnjeva, kupili Srbe s proslave Vidovdana, vodili u zatvor i ubijali, a danas se na tom mjestu diže spomenike srpskim velikanima.

“Njegoš je najviša tačka tog dometa, uz Andrića, Teslu, Milankovića, Pupina i sve druge velike ljude i djela koja smo podarili svijetu. I kad već ne možemo da im ispostavljamo račune za to što smo učestvovali u izgradnji tog velikog svijeta, možemo da se podsjetimo na to ko smo, šta smo, odakle smo i o čemu treba da vodimo računa”, istakao je Kusturica za novosadski “Dnevnik”.

On je naglasio da je Njegoš upravo ta veličina koja upućuje na samosvjest i koji potire i ubija samoprezir na koji su Srbi tjerani stotinama godina.

Govoreći o današnjoj svečanosti obilježavanja 200. godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša u Andrićgradu, u okviru koje će biti otkriven i spomenik ovom velikom vladiki, pjesniku i misliocu, Kusturica je rekao da je njegova želja da proslave i obilježavanja značajnih datuma budu u duhu vremena u kojem živimo i da dosadni nivo svečanih akademija, bude zamijenjen malim spektaklima, koji će ostati urezani u sjećanje gledalaca, odnosno mladih, koji će moći to, kroz vrijeme, da prepričavaju drugima.

“Ovo je jedna ideja koja takođe može biti nadomještaj za nedovoljno pažnje koja se dala Njegošu. Ali, kada se uzme u obzir pod kakvim teškim okolnostima je naša istorija razvijana, lako ćemo doći do zaključka da je ideja proslave 200. godišnjice zapravo fiksiranje te nepravde, koja je tom čovjeku, tek kada je umro, učinjena”, istakao je Kusturica.

On je naveo da bi svečanost obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata trebalo da bude održana u Andrićgradu, na Vidovdan 2014. godine.

“Treba da bude na Vidovdan i sve ćemo učiniti da to bude stogodišnjica obeležavanja jedne pobjede, koja bi u ovo novo vrijeme kolonijalizma koje je započelo uzimanjem Kosova, zapravo trebalo da bude ono što su nam Austrijanci priređivali kada su vladali nama. Ne ostavivši nijedan trag civilizovane Evrope, držali su nas u polukolonijalnom odnosu i u namjeri da zatru našu kulturu. E, to im nije uspjelo i mi treba da se toga sjetimo”, poručio je Kusturica.

Govoreći o pokušajima da se sarajevski atentat stavi u drugi kontekst, Kusturica je naglasio da za Srbe istina stoji netaknuta i politizacija ne dolazi sa srpske strane…

“Naša logika je upravo da se ideja o tom ratu dovede na svoje realno mjesto. Pošto u istoriji postoji ta Fišerova teorija po kojoj NJemačka jeste započela taj rat, ja bih se vratio tome i insistirao na tome da mali narod kao što je naš ne započinje ratove, već da oni bivaju uvezeni, nametnuti, i onda ih mi prihvatimo…”, naglasio je Kusturica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender