20. 10. 2021.
Najbolji prirodni antibiotici

Najbolji prirodni antibiotici

Najbolji prirodni antibiotici

Ulje origana

Ulje origana se naziva kraljem prirodnih antibiotika. Jedno istraživanje je pokazalo da ulje origana ubija čak 96 odsto bakterije penumokok, 92 odsto stafilokoka, takođe eliminiše 83 odsto streptokoka i 78 odsto enterokoka iz organizma.

Ekstrakt lišća masline

Ekstrakt lišća masline kao i mnogi drugi antibiotici je odličan izbor kada nije poznata tačna vrsta bakterije sa kojom imate problema, jer je njegovo djelovanje širokog spektra što su pokazala i istraživanja sprovedena u Koreji.

Tamo je dokazano da ekstrakt lišća masline onemogućava štetan uticaj slobodnih radikala, što je od velike koristi za nauku jer su slobodni radikali označeni kao najveći krivci za starenje i izazivanje mnogih bolesti.

Bijeli luk

Bijeli luk je jedan od najboljih i najdostupnijih prirodnih antibiotika, a njegova antivirusna i antigljivična svojstva su začuđujuća. Koristite ga kad god možete, a posebno u ovo doba godine kad su virusi i bakterije na vrhuncu sezone.

Bijeli luk sadrži kalijum i geramnijum, dva minerala od velike važnosti za zdravlje, a poznat je i po sumpornim komponentama, posebno alicinu koji su glavne fitohemikalije zadužene za jačanje imuniteta, a koje djeluju kao prirodni antibiotik.

Kad je u pitanju upotreba bijelog luka najbolje je da ga koristite u sirovom obliku, a bijeli luk u prahu zaboravite jer on gotovo da i nema ljekovitih svojstava koja su isparila tokom obrade.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je posljednji na ovoj listi najboljih prirodnih antibiotika, ali ništa manje važan. Jedan od aktivnih sastojaka zelenog čaja je epigalokatehin galat (EGCG) za koji su istraživanja dokazala da je veoma snažan borac protiv određenih oralnih bakterija.

Pošto je poznat i po svojoj nevjerovatnoj sposobnosti da razbije masne ćelije u organizmu, odličan je prirodni antibiotik i trebalo bi da postane dio vaše svakodnevne ishrane.

/NoviMagazin.rs/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender