20. 10. 2021.
Otkriven spomenik Njegošu u Andrićgradu

Otkriven spomenik Njegošu u Andrićgradu

Otkriven spomenik Njegošu u Andrićgradu

Skulptura Njegoša, smještena na istoimenom trgu u Andrićgradu, kopija je spomenika koji se nalaze u Beogradu i Podgorici.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je uz idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturicu najzaslužniji što je danas Njegoš u gradu od kamena, rekao je da spomenik predstavlja vječno svjedočenje o ljubavi prema NJegošu.

“Postavljanje spomenika Njegošu znak je nezaborava. On ostaje vječno iza nas i naše ideje, iza Emira i svih ljudi koji su dali svoj doprinos ovom zdanju”, istakao je predsjednik Republike.

On je rekao da je Njegoš danas u Andrićgradu iz ličnog revolta Emira Kusturice, zato što povodom 200. godina od Njegoševog rođenja nije održana nijedna manifestacija.

Veliki srpski pjesnik Matija Bećković rekao je da je samo proviđenje moglo slutiti da će iza obilježja nobelovcu Ivi Andriću biti i Njegošev spomenik.

“Sve se to dogodilo u, ako ne jedinom ono u najnovijem gradu u svetu posle Tel Aviva. Oba su podignuta na pesku – jedan na rečnom, a drugi na morskom, a i jedan i drugi na ‘Eks pontu’ među svetovima i Crnim morima”, rekao je Bećković.

On je naglasio da svega toga ne bi bilo da se nije pojavio Emir Kusturica, koji je u vremenu kad su rušeni gradovi, mostovi, hramovi i spomenici, koji je od kamenova iz tih ruševina, kojima je i sam kamenovan, zidao nove gradove.

“Tako su nastali pamjatnici i dela najdublje odanosti duhovnoj stvarnosti kao jedinoj preostaloj nadi malih naroda”, naglasio je Bećković.

Veliki pisac je podsjetio da je pjesnik Jovan Dučić govorio šta će mu kuća, kad će imati cijelu ulicu, te da je Andrić bio podstanar 60 godina. “Poslije smrti jedan je dobio Srpsku Gračanicu, a drugi grad – zahvaljujući zadužbinarima koje nam je podarila Hercegovina”, dodao je Bećković.

Veliki srpski pjesnik poželio je dobrodošlicu NJegošu u Andrićgrad riječima – “Gospodaru, dobro došao u grad u koji si morao da dođeš i čim si ovdje kročio, pred svoju crkvu, tu ti je postalo vidno da si oduvijek bio”.

“Bronzani Njegoš u Andrićgradu, istovjetan onom u Beogradu i Podgorici, delo je srpskog Meštrovića akademika Sretena Stojanovića – Andrićevog mladobosanskog sadruga”, rekao je Bećković.

Slavni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da Andrićgrad, pored vladike, pjesnika i mislioca, čeka i preostale srpske junake kulture “da stignu u
najmlađi grad na svijetu”.

“Oni su na nebu i na zemlji, gore i dole. NJegoš i Andrić nisu jedini naši velikani koji su darovali velikom svijetu sve što je trebalo da ima značaj, ali svijet to nije vratio ni nama ni njima”, rekao je Kusturica.

Idejni tvorac Andrićgrada je istakao da s poštovanjem treba izgovarati ime na kome počiva srpska sloboda, jer je NJegoš pojava koja je najsnažnije izrazila dih srpske slobode.

“Njegova uzvišena misao je refren našeg života i istorijskog usuda skrivenog u lozinki – neka bude što biti ne može”, dodao je Kusturica.

Spomenik Njegošu, koga je nobelovac Ivo Andrić doživljavao kao “tragičnog junaka kosovske misli”, djelo je vajara Sretena Stojanovića.

Svečani čin otkrivanja spomenika vladiki Njegošu i prateći kulturno-umjetnički programi izvedeni su u znaku broja 200, tako da je toliki broj članova folklornih ansambala iz Višegrada, Novog Goražda, Foče, Užica i Kragujevca odigrao gluvo Glamočko kolo, a u nebo je poletjelo 200 golubova i konfeta.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender