19. 10. 2021.

Pregovori sa EU počinju 20. decembra?

Beogradu je signalizirano da će “zeleno svetlo” dobiti u decembru, i sugerisano da započne pripreme za zvaničan početak pregovora i usaglasi sastav delegacije koja će putovati u Brisel, pišu Novosti.

Premijer Srbije Ivica Dačić, ministar za EU Branko Ružić i šef pregovaračkog tima Tanja Miščević, pregovaraće u ime Srbije. Briselski pregovarači biće litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus, evropski komesar za proširenje Štefan File i šef diplomatije Ketrin Ešton.

Ivica-Dacic-Branko-Ruzic-Tanja-Miscevic

Ministar Ružić potvrdio je da je Srbija je dobila uvјeravanja da su velike šanse da odluka Evropskog savјeta bude pozitivna.

Spekulacije su da  bi nјemačka vlada mogla dati ovlašćenje Angeli Merkel da u četvrtak, 19. decembra da „zeleno svetlo” za početak pregovora, ukoliko drugi krug izbora na Kosovu i Metohiji, 1. decembra, prođe bez incidenata i neregularnosti.

Marko Đurić, savјetnik predsјednika Republike, koji boravi u Velikoj Britaniji, izjavio je da britanski zvaničnici izuzetno cијene i smatraju pozitivnim aktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom.

– Nema nikakve sumnje da u ovoj zemlji, u kojoj brojni političari imaju nešto skeptičniji odnos prema EU, naša država uživa podršku za nastavak i ubrzani tok evrointegracija. Srbija je poslala poruku da, iako je dijalog Beograda i Prištine važno pitanje, ništa manje nije važno ni pitanje podrške unutrašnjim reformama – rekao je Đurić.

Izvor: Novosti

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender