20. 10. 2021.
SAD: “Crni petak” postao “Crni četvrtak”

SAD: “Crni petak” postao “Crni četvrtak”

SAD: “Crni petak” postao “Crni četvrtak”

Masa kupoholičara guralo se kasno sinoć na vratima robne kuće Mejsis u NJujorku, a prema procjenama izvršnog direktora tog trgovinskog lanca, Terija Landgrena, oko 15.000 kupaca je pohrlilo u radnju po njenom otvaranju, prenosi agencija AP.
Otvaranje prodavnica na praznik predstavlja nepoštovanje tradicije, pošto se dan koji dolazi poslije Dana zahvalnosti, takozvani “Crni petak”, tradicionalno smatra zvaničnim početkom praznične sezone i najvećim danom za kupovinu u godini.
Međutim, u proteklih nekoliko godina, trgovci su pomjerili radno vrijeme otvaranja prodavnica na sam Dan zahvalnosti, kao i popuste koji su nekada bili rezervisani za “Crni petak” na početak novembra.
Tokom prošlogodišnjeg Dana zahvalnosti, prodata je roba vrijednosti 810 miliona dolara, za 55 odsto više nego u 2011. godini, kao rezultat otvaranja većeg broja prodavnica na praznik.
Međutim, na prošlogodišnji “Crni petak”, prodaja je pala 1,8 odsto na 11,2 milijarde dolara, što je i dalje bio najveći dan za kupovinu u prošloj godini.
Najveći američki trgovinski lanac Volmart se, međutim, ove godine našao na meti protesta radnika, koji su ustali protiv prazničnog radnog vremena, pošto je većina prodavnica ovog lanca otvoreno 24 sata. Prema riječima rukovodstva Volmarta, zaposleni će biti dodatno plaćeni za rad na Dan zahvalnosti i biće im posluženi obroci.
Iako se američko tržište rada i nekretnina oporavlja, to se još ne osjeća na planu povećanja potrošnje među kupcima.
Za posljednja dva mjeseca u ovoj godini, američka Nacionalna maloprodajna federacija predviđa povećanje maloprodaje od 3,9 odsto na 602,1 milijardu dolara, što je više od prošlogodišnjeg rasta od 3,5 odsto, ali ispod tempa rasta od šest odsto zabilježenom prije recesije.
Analitičari očekuju da će trgovci ove godine morati da se odluče za dodatne popuste da bi privukli veći broj ljudi u prodavnice.

Izvor :Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender