16. 10. 2021.

Vlada Crne Gore otpušta 6.000 zaposlenih

Bez posla u državnoj službi, kako je saopštio generalni direktor za državnu upravu u Vladi, Veselin Vučković, ostaće najviše onih u policiji, zdravstvu i školstvu.

“U javnom sektoru ima oko 60.000 zaposlenih, a plan je da se do 2017. godine taj broj smanji za deset odsto. Plan je da se konačno stopiraju dalja zapošljavanja za kojima nema potrebe, ali i da oko 6.000 zaposlenih napusti državnu službu – otkazom, odlaskom u penziju ili prelaskom u privatni sektor”, kaže Vučković.

Smanjenje broja zaposlenih, kako je objasnio Vučković, “realizovalo bi se u dve faze od po pet odsto, odnosno 10 odsto do 2017. godine i na taj način bi se uštedjelo oko 64 miliona evra u državnom budžetu”.

Govoreći na okruglom stolu “Reforma državne uprave – dokle smo stigli?”, koji je organizovala nevladina organizacija Institut alternativa sa ciljem da pruži kritički osvrt na dosadašnje aktivnosti u okviru reforme crnogorske državne uprave, državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jadranka Vojinović istakla je da će ministarstva morati do kraja 2014. da odluče koliko zaposlenih će morati da ostane bez posla.

Kako je ona kazala, resorna ministarstva će „sama odlučivati o smanjenju broja zaposlenih, organizaciji posla u skladu sa potrebama procesa integracija i eventualnim angažmanom i mobilnošću kadrova unutar uprave, a koji posjeduju specifično znanje”.

Vojinovićeva je istakla da pod smanjenjem broja zaposlenih, koje je predviđeno tim strateškim dokumentom vlade, ne treba nužno podrazumjevati otkaze.

“Odlaskom u penziju, sporazumnim prekidom radnog odnosa, kao i prekidom radnog odnosa na osnovu disciplinske odgovornosti takođe se može smanjiti broj zaposlenih”, pojasnila je ona.

Smanjenje zaposlenih odnosi se i na opštine, ali i državna preduzeća.

Opozicija ne želi da komentariše najavu smanjenja zaposlenih u javnoj upravi, jer, kako kaže, „otkaze daju onima koje su primali od izbora do izbora pa neka sada s njima rade šta god hoće”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender