28. 10. 2021.

Vlajki: To što Tokić izjavljuje je neprihvatljivo za Srbe i Hrvate

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki smatra da je za Srbe i Hrvate kao konstitutivne narode u BiH neprihvatljiva izjava predsjednika “Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda“ Sejfudina Tokića u kojoj se navodi da je “sudbina BiH apsolutno u rukama Bošnjaka“.

“Izgleda da je u glavama `socijaldemokrata` gotova stvar ideja o BiH kao nacionalnoj državi Bošnjaka koja, navodno, neće voditi nekom novom sukobu, ali to smeta Srbima i Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH”, ističe se u saopštenju iz kabineta potpredsjednika Republike Srpske.

Komentarišući dio Tokićeve izjave u kojoj se navodi da ovo rješenje “odgovara i strancima, jer jedino bošnjačka vlast može spriječiti da se među Bošnjacima pojavi radikalizam koji bi vodio terorizmu”, Vlajki je rekao da je zanimljivo da su “oba socijaldemokrata” Sejfudin Tokić i Željko Komšić u svom nedavnom intervjuu tvrdili da su stranci u protekle dvije decenije prvenstveno favorizovali Bošnjake.

“Tokić u svom tekstu nije naveo u kom statusu ćemo `mi drugi biti`, zbog čega se postavlja pitanje, hoćemo li `mi drugi` imati barem kao nekada status `raje` ili ćemo u modernoj političkoj terminologiji imati status `konstitutivne raje`”, ističe Vlajki.

Vlajki je zaključio da se iz svega navedenog nameće zaključak da je prijetnja jasna. “Vi drugi, ako budete dobri, omogućićete našoj bošnjačkoj državi koja je perspektivno gledano gotova stvar, da na vlast dođu dobri političari koji će se dobro odnositi prema vama. U suprotnom, doći će na vlast loši političari – pa vama kako bude”, ističe Vlajki.

Predsjednik “Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda“ Sejfudin Tokić izjavio je za “Novo vrijeme“ da je sudbina BiH apsolutno u rukama Bošnjaka.

Tokić smatra da ideja o BiH kao nacionalnoj državi Bošnjaka ne vodi nekom novom sukobu. “Kad o BiH govorim kao o nacionalnoj državi Bošnjaka, ja ne mislim da će Bošnjaci dominirati u takvoj državi. Ne mora se voditi nikakav rat da bi BiH postala bošnjačka nacionalna država, potrebno je samo primijeniti evropske standarde”, rekao je Tokić.

On smatra da ne mora nigdje u Ustavu pisati da je to bošnjačka nacionalna država, ali neka se primijeni univerzalno pravo “jedan čovjek jedan glas” i BiH će biti nacionalna država Bošnjaka, baš kao što je Hrvatska nacionalna država Hrvata, a Srbija Srba.

“Iako moja izjava nekome može zasmetati, to je rješenje koje odgovara i strancima, jer jedino bošnjačka vlast može spriječiti da se među Bošnjacima pojavi neki radikalizam koji bi vodio terorizmu”, zaključio je Tokić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender