25. 10. 2021.
Dodik sutra putuje u Rusiju

Dodik: BiH je ultimatum međunarodne zajednice

“BiH ne može na taj način preživjeti. Mislim da je BiH moguća sa tri entiteta u kojima bi u svakome po jedan narod bio dominantan i baštinio sva nacionalna i građanska prava. Sada ne djelu imamo da se pod plaštom građanskog poništavaju nacionalna prava. To je neprihvatljivo”, rekao je Dodik.

On je za “Večernji list”, izdanje za BiH, pojasnio da bi Republika Srpska, u tom slučaju, bila nedirnut entitet u svakom smislu, a da ostala dva predstavljaju većinski hrvatski narod, odnosno Bošnjake.

Predsjednik Srpske je konstatovao da sada niko nije zadovoljan u BiH – Bošnjaci žele Federaciju u kojoj bi dominirali nad Hrvatima, u BiH su još nesrećniji, jer ne žele dijeliti vlast s bilo kime, a to ne mogu da ostvare.

“Hrvati su nezadovoljni, jer su potpuno devastirani gašenjem hrvatske samouprave… To je bio jasan znak da se želi uništiti pozicija Hrvata i dugoročno obezbijediti dominacija Bošnjaka, te su se nastojali umanjiti izgledi za traženje trećeg entiteta”, naveo je Dodik.

On je rekao da je činjenica da se ovakva BiH raspada i da jednog dana neće raditi ni njeni organi, jer je nemoguće raditi ako se ne uvažavaju interesi svih naroda.

“Ako sada ima pameti, biće napravljena decentralizovana država u kojoj će jednako biti zadovoljni Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ako ni to ne može, onda postavljam pitanje zašto nas muče ovdje”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su se Bošnjaci uspjeli predstaviti kroz podvalu o multietničnosti.

“Zamislite Alija Izetbegovića i multietničnost! Ali neki su to progutali bez obzira što je Alija napisao ‘Islamsku deklaraciju’ u kojoj je pozvao na stvaranje islamske države i šerijata u BiH. Onda se u ratu stvorila slika o Bošnjacima kao jedinim žrtvama, a nikada nisu procesuirali stotine slučajeva zločina nad Srbima ili Hrvatima”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sada se pokušava krivica za nepostizanje dogovora u vezi sa neprovođenjem odluke “Sejdić-Finci”, ustavnih reformi i evropskog puta, prenijeti na predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

“Јa sam bio na svim sastancima i moram reći da Čović nije problem, jer je u svim varijantama, koje su čak bile ponižavajuće za njega, bio konstruktivan”, rekao je Dodik i naglasio da su krivac bošnjačke političke stranke.

Na pitanje da li je tačno da je ruski igrač koji u Srpsku dovodi ruski kapital i promoviše ruske interese, a da je nekad bio američki, Dodik je rekao da je on nesumnjivo samo igrač Republike Srpske i srpskog naroda.

“Јa pripadam sebi u političkom smislu i srpskom narodu i nisam spreman biti poltron bilo čiji, američki ili ruski. Razlika između američke i ruske politike je u tome što je SAD uvijek uslovljavao stvari do poniženja. Ruska politika nikada nije imala zahtjeve u pogledu političkih koncesija ili da nas ponize. Јa i danas želim dobre odnose sa SAD i cijenim to što su učinili za mir ovdje. Samo lud čovjek ne bi želio imati saradnju s tom moćnom zemljom, ali ne želim pristajati na diktate”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da neće pristati na bilo šta što bi poništilo uticaj Republike Srpske, bez obzira što to traže neki Amerikanci.

On je rekao da je politika Republike Srpske usmjerena ka poštivanju Dejtonskog sporazuma i da joj ne pada na pamet da se odrekne nadležnosti koje je dobila, jer nema nijedne autonomije na svijetu koja je spremna da sama sebe ukine.

Predsjednik Srpske kaže da nema osjećaj da ga američka administracija nastoji ukloniti, ali da postoje aktivnosti koje su vidljive preko nevladinih organizacija, medija i opozicije s nametanjem određenih tema.

“Oni nemaju ovdje nikakvih odgovornosti, pa se onda igraju s nekim temama kao što je priča o Bosni, koja je neodrživa. Oni, međutim, misle da su dovoljno jaki i da sve mogu držati na okupu, ali istorija će ih demantovati”, rekao je Dodik, naglasivši da uspjeh u BiH podrazumijeva unutrašnji dogovor.

/Večernji list/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender