19. 10. 2021.
Kupci ukradenih automobila sami ganjaju prevarante

Kupci ukradenih automobila sami ganjaju prevarante

Kupci ukradenih automobila sami ganjaju prevarante

Stupar je ostao bez “forda eskorta” iako ga je vozio 15 godina i redovno bez ikakvih problema registrovao. Policija je utvrdila da je automobil ukraden tek nakon što je doživio saobraćajnu nesreću. Do tada je bez problema krstario putevima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

– Kada sam kupovao automobil nisam ni pomislio da bi mogao biti ukraden. Kupio sam ga 1997. godine i odmah napravio kupoprodajni ugovor i registrovao ga na svoje ime. Sada mi kažu da je automobil ukraden u Bugarskoj još 1994. godine. Nije mi jasno kako je mogao biti uvezen u BiH, a teško mi je da povjerujem i da niko 15 godina nije mogao da to otkrije. Normalno sam ga registrovao – rekao je Stupar i dodao da su ga u policiji tretirali kao kriminalca iako nema veze s krađom automobila.

Stupar, kao i ostali vlasnici vozila koja su im oduzeta nakon što je otkriveno da su ukradena, prepušten je sam sebi u pokušaju da naplati odštetu.

– Rekli su mi da mogu tužiti onog ko je prevarom prodao automobil. Umjesto institucija ja moram ganjati lopova da bih naplatio odštetu – kaže Stupar.

Posljednjih nekoliko godina zabilježen je veliki broj slučajeva u kojima su pošteni kupci ostali bez automobila zbog tuđe krivice. Nerijetko su ih prije oduzimanja godinama registrovali i vozili bez ikakvih problema.

U MUP-u RS kažu da službenici vozilo registruju ako je uredna sva dokumentacija.

– Ako je sva dokumentacija ispravna, službenici ne mogu znati da li je vozilo ukradeno. Postoji mogućnost da se za neko vozilo koje je registrovano kasnije utvrdi da je ukradeno. To se može desiti u slučaju da prije prve registracije na tehničkom pregledu nije očitan broj šasije ili motora već upisan iz dokumentacije koja je falsifikovana.

Drugi razlog je što za tim vozilom bude raspisana potraga tek poslije prve registracije i carinjenja – kazali su u MUP-U RS i dodali da kupac ukradenog vozila neće odgovarati za krivično djelo ako se utvrdi da nije znao da je ukradeno, a da štetu za oduzeti automobil može tražiti samo sudskim putem od osobe koja mu ga je prodala.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender