25. 10. 2021.
Majčina dušica čisti pluća

Majčina dušica čisti pluća

Majčina dušica čisti pluća

Onima koji pate od čestih upala bronhija, sekreta u plućima, imaju slabu probavu i neredovnu stolicu ili imaju reumatske bolove, često se kao pravi spas nudi majčina dušica.

Ova dragocjena biljka koristi se i kao začin jelima i kao konzervans, jer ima jako antiseptičko dejstvo. Stoga ne čudi što je omiljena u narodnoj medicini, a cijenjena je i kao medonosna vrsta.

U tradicionalnoj, odnosno narodnoj medicini ona se koristila, kao i danas, interno u slučaju zapaljenja sluzokože gornjih disajnih puteva, za iskašljavanje, ali i poremećaj rada bubrega i bešike, kao i protiv nadutosti i gasova, za bolje varenje i iskašljavanje.

Za spoljašnju upotrebu, kaže naš sagovornik, majčina dušica se koristi kao dodatak vodi za kupanje u slučaju zatvorenih disajnih puteva ili reumatskih poremećaja.

Ukoliko nije drugačije propisano, prosječna dnevna doza, kad se primjenjuje interno, je 4 do 6 grama. Kontraindikacije, interakcije sa lijekovima i druga neželjena dejstva zasada nisu poznate.

caj

Stručnjaci tvrde da se čaj od majčine dušice nikad ne kuva u otvorenoj posudi, jer ova biljka sadrži lako isparive ljekovite sastojke koji se kuvanjem u otvorenom sudu gube.

Za pripremu dobrog čaja potrebna je kašika majčine dušice, koja se prelije sa dva decilitra ključale vode, poklopi i poslije pola sata procijedi, zasladi medom i pije tri do četiri puta dnevno po jedna šolja.

Majčinom dušicom se takođe može inhalirati što će daje još bolje efekte u terapiji oboljelih disajnih puteva.

Rakija

Za masažu cijelog tijela, protiv stresa, ali i za bolju potenciju koristi se rakija od majčine dušice. U litar rakije, najbolje komovice ili lozovače, dodaje se 100 do 200 g suvih cvjetova ili duplo manje svježih.

Ostavi se da odstoji 30 dana, procijedi se i koristi za masiranje bolnih mjesta na tijelu. Rakija se može i piti – po pola kašike ujutru na prazan stomak.

Losion za kosu

U litar hladne vode stavite po 20 g ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Mješavinu bilja ostavite da odstoji tri sata u hladnoj vodi, pa je zatim zagrijte do temperature od 80 stepeni, procijedite kroz čistu gazu i sipajte u hermetički zatvorenu posudu.

Ovaj losion koristite jednom dnevno za masažu korijena kose. Spoj ove tri biljke uništava mikrobe koji napadaju kožu glave, izazivajući perutanje.

Za bolje varenje

Pomiješati jednake dijelove kamilice, pitome nane, matičnjaka, očajnice i majčine dušice. Punu kašiku ove mješavine preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji oko jedan sat, a nekada i dva sata ukoliko se želi jači ljekovitiji čaj. Procijeđen čaj piti prije jela, a zaslađen medom poslije.

Lakše iskašljavanje

Pomiješati po 20 g miloduha, nane, majčine dušice, podbjela i lista crnog sljeza. Jednu kašiku ove smjese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti. Kada se smlači, procijediti i toplo popiti. Ovo ponavljati četiri do pet puta dnevno, a čaj se može zasladiti medom.

/Novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender