19. 10. 2021.

Mastilović: Јedinstven primjer veličanja okupatora

Mastilović je podsjetio da je spomenik Ferdinandu i Sofiji u Sarajevu 1916. godine podigao austrougarski okupator.

“Kada je Sarajevo oslobođeno 1918. godine spomenik je skinut, ali nije uništen, što samo govori o tome da Srbi u Sarajevu i srpska vojska koja je oslobodila ovaj grad nisu dozvoljavali nikakav revanšizam, već je pohranjen u podrumske prostorije jedne od sarajevskih institucija”, naglasio je Mastilović.

On smatra da je ideja da spomenik bude ponovo postavljen ravna ideji Francuza da na Trgu Šarla de Gola podignu spomenik Hitleru ili da Rusi na Crvenom trgu podignu spomenik Napoleonu, što bi, kako je naveo, bio jedinstven primjer u istoriji da jedna zemlja ili jedan narod podiže spomenik svom okupatoru.

“Kada je riječ o Sarajevu i aktuelnoj sarajevskoj političkoj eliti, onda to možda i ne čudi, jer ti ljudi imaju permanentno problem slavljenja okupatora, što se vidi po slavljenju i veličanju turskog okupatora, dok istovremeno nastoje da svoju djecu odgoje u mržnji prema prvim komšijama sa kojima vijekovima dijele životni prostor”, istakao je Mastilović.

On je naglasio da nikakav razuman politički, istorijski, vjerski, nacionalni, niti bilo koji drugi razlog, ne može opravdati podizanje spomenika okupatoru i oni koji to rade očigledno imaju problem vlastitog identiteta, jer ozbiljan narod ili nacija nikada ne bi slavili svoje okupatore samo da bi napakostili komšijama.

“To je pomalo šizofrena pojava. Osim toga, treba postaviti pitanje šta će se dalje dešavati? Da li će u Sarajevu početi da niču spomenici nacistima? Gdje su granice te kolektivne histerije revidiranja istorije, tačnije njenog `organizovanog čerupanja` i `ciničnog prekrajanja` po njemačkom modelu?”, zapitao je Mastilović.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo do kraja godine trebalo bi da obezbijedi do 30.000 KM za izradu idejnog i izvedbenog projekta za obnovu spomenika austrougarskom prestolonasljedniku Francu Ferdinandu, zaključeno je na sastanku kojeg su 26. novembra održali načelnik sarajevske opštine Stari Grad Ibrahim Hadžbajrić i kantonalni ministar privrede Emir Hrenovica.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender