19. 10. 2021.
Neredi u Kijevu, desetine povrijeđenih

Neredi u Kijevu, desetine povrijeđenih

Neredi u Kijevu, desetine povrijeđenih

Demonstranti protestuju zato što Janukovič nije potpisao dugo očekivani sporazum sa EU, tvrdi jedan opozicioni poslanik.

“Desetine ljudi su povrijeđene, a desetine su uhapšene. U Ukrajini nikada nije viđeno nešto slično”, napisao je na Tviteru poslanik Andrij Ševčenko, prenose agencije.

Policija je upotrebila suzavac da bi rastjerala oko 400 demonstranata u centru Kijeva. To su demonstranti koji nisu otišli kući poslije velikog protestnog skupa koji je održan sinoć uz prisustvo oko 10.000 ljudi.

“Bilo je strašno. Mirno smo demonstrirali kada su nas napali”, ispričao je demonstrant Lada Tromada.

Ukraine EU Protest

Jedan od organizatora demonstracija Sergej Milničenko kaže da je policija započela akciju jutros oko 4:30 časova.

Janukovič je prošle nedjelje iznenada odustao od politike integracije u EU kada je njegova vlada najavila da obustavlja pripreme za potpisivanje sporazuma. To je razgnevilo mnoge u Ukrajini gdje se skoro polovina od oko 45 miliona stanovnika zalaže za bliskije odnose sa EU.

Janukovič je rekao da Ukrajina ne može sebi da priušti da žrtvuje trgovinu sa Rusijom koja tu zemlju smatra istorijskim dijelom svoje orbite i pokušala je da spriječi sklapanje sporazuma sa EU tako što je zabranila uvoz neke robe iz Ukrajine i zaprijetila daljim trgovinskim sankcijama.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender