28. 10. 2021.
Simbolika tri prsta: Zašto samo Srbe napadaju zbog toga?

Simbolika tri prsta: Zašto samo Srbe napadaju zbog toga?

Simbolika tri prsta: Zašto samo Srbe napadaju zbog toga?

Od Vuka Draškovića, preko Borisa Tadića i Novaka Đokovića, do Marije Šerifović, ovaj pozdrav je postao opštenarodni i koristi se gotovo prilikom svake veće manifestacije – od svadbi pa do dočeka sportista na trgovima.

Porijeklo ovаkvog korišćenjа spojenа tri prstа, kаo i mаlog i domаlog spojenih i sаvijenih nа dlаnu vodi poreklo iz 4. vijekа n. e. iz vremenа svetogа Meletijа аntiohijskog. Počeo je da se koristi u toku borbi hrišćаna s arijаnskim jereticimа.

Arhiepiskop Meletije u jednom svom govoru oko prirode Isusа Hristа rukom je počeo da dočаrаvа prisutnimа nа Sаboru trojično jedinstvo Božije – jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Po predanju, kаdа je Meletije spojio tri prethodno rаširenа prstа, iz njih se vide svjetlost kаo munjа. Važno je napomenuti da se od početka korišćenja ovaj pozdrav praktikovao s tri spojena, a ne razdvojena prsta.

Ovaj pozdrav možemo vidjeti i na slikama Prvog srpskog ustanka i Takovskog ustanka. Na poznatoj slici “Takovski ustanak” Paje Jovanovića vidi se Miloš Obrenović, koji u jednoj ruci drži srpski bajrak, dok drugom pokazuje tri prsta.

Takovski-ustanak

Pripadnici Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, kao i pripadnici oružanih formacija Dimitrija Ljotića, takođe su ga koristili kao simbol trojstva pravoslavnih hrišćana, Svetog Oca, Svetog Sina i Duha Svetog.

U 20. vijeku koristila ga je i njemačka vojska, kao i u oružane formacije Nezavisne države Hrvatske i sam Ante Pavelić. Kopirajući SS-ovce, ovu zakletvu, osim ustaša, preuzeli su i ostali fašisti i nacisti širom Evrope.

Za Vuka Draškovića tri prsta su “simbol ustanka protiv komunističke diktature, borbe za demokratsku Srbiju na Zapadu i vraćanje hrišćanskim vrlinama srpskog naroda“.

On kaže da za SPO “tri prsta iz Miloševog Takova i danas znače isto, jer ciljevi njihove borbe još nisu ostvareni“.

– Drago mi je što je naš pozdrav prerastao u nacionalni, ali mi nije drago što su tri prsta dizali i još ih dižu i neki koji nisu znali niti znaju šta oni znače, pa su, tobože u ime srpstva i svetosavlja, sramotili i sramote i danas ustanike iz Takova 1815. i ustanike sa Trga slobode, 9. marta 1991. godine – objašnjava Drašković.

Finale-Dejvis-kupa-Novak-Djokovic-pobeda-2

Nejasno je, međutim, zašto Srbe napadaju zbog ovog pozdrava. Slobodan Antonić, profesor Filozofskog fakulteta, kaže za Telegraf.rs da je ovaj pozdrav nakon devetomartovskih demonstracija preuzela gotovo cijela tadašnja opozicija, a da se nakon petooktobarskih promjena, on upotrebljavao i od strane zvaničnih državnika.

– Njega je uveo u politički život Drašković, ali je postao mnogo više od pozdrava, postao je simbol otpora protiv Slobodana Miloševića. Nakon pobede DOS-a njega su koristili i brojni državnici, od Borisa Tadića do Vuka Jeremića. Počeli su da ga upotrebljavaju i sportisti, pevači i veliki broj javnih ličnosti, Novak Đoković, fudbaleri i košarkaši nacionalne selekcije. Postao je nacionalni pozdrav – kaže Antonić.

On objašnjava da je kod ovog pozdrava važan kontekst u kome se koristio, jer je simbolizovao nacionalno jedinstvo, a ne ko ga je sve i u kojim prilikama koristio.

– Slična je priča o šajkači, tradicionalnom odevnom kapom, koja je izvorno austrijska kapa, koju je naša vojska kupila kao rashodovani materijal od Austrougara. Nakon ratova, Srbi su nastavili da je nose i svakodnevno, pa se učvrstila kao naš najpoznatiji tradicionalni odevni predmet, iako je praktično kapa našeg neprijatelja. Tako je i s pozdravom, koristili su ga mnogi, ali je najvažniji kontekst u kome se koristi – objašnjava Antonić.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender