28. 10. 2021.
Zašto s godinama sve teže podnosimo mamurluk?

Zašto s godinama sve teže podnosimo mamurluk?

Zašto s godinama sve teže podnosimo mamurluk?

Dok je u dvadesetim godinama mamurluk najčešće samo blaga smetnja poslije lude noći, u četrdesetim on postaje noćna mora zbog koje sve manje pijemo, tvrde naučnici Univerziteta Pensilvanija.

Oni su otkrili da je glavni krivac za to gubitak mišićne mase, na čije mjesto dolaze masnoće. One sadrže manje vode, drugačije apsorbuju alkohol, a što je u tijelu manje mišića, lakše dolazi do dehidracije.

– Upravo je dehidracija ključni uzrok mamurluka – objašnjava autor studije profesor Dejvid Oslin.

2

Dodatni razlog za sve jače glavobolje i mučnine je manja sposobnost jetre da svari alkohol, koji se sve duže zadržava u tijelu posle 40. godine, a posebno poslije 50.

– Stariji ljudi se brže i jače napiju od svake čaše koju popiju. Efekat alkohola traje duže, a i simptomi mamurluka poput mučnine i glavobolje su gori – kaže dr Geri Marej sa britanskog Instituta za zloupotrebu alkohola.

3

Za teže podnošenje alkohola odgovoran je i mozak, jer neuroni postaju manje efikasni kako starimo. Takođe, bitan faktor predstavljaju i lijekovi koji se obično piju u starijem uzrastu, koji dodatno opterećuju jetru, piše Telegraf.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender