21. 10. 2021.
Obilježen svjetski dan borbe protiv AIDS-a (FOTO)

Obilježen svjetski dan borbe protiv AIDS-a (FOTO)

Obilježen svjetski dan borbe protiv AIDS-a (FOTO)

“Cilj obilježavanja ovog dana jeste informisanje opšte populacije o načinima prenosa ove infekcije i o mjestima gdje se ljudi mogu anonimno, dobrovoljno i besplatno testirati.

Većina naših sugrađana nema tu informaciju, a zaista, i u Banjoj Luci, i u drugim gradovima BiH, postoje mjesta na kojima građani mogu da urade to testiranje.

Kroz redovne aktivnosti koje provodimo tokom godine, a i na ovaj dan, pokušavamo da smanjimo stigmu i diskriminaciju koja vlada od strane opšte populacije prema osobama koje žive sa HIV-om”, rekla je Snježana Blagojević, koordinator aktivnosti omladinskog centra “Zdravo da ste”.

Ona je dodala da putem edukativnih brošura aktivisti nastoje građane informisati da se HIV ne može prenijeti ličnim kontaktom, dodirom ili grljenjem, nego isključivo na tri načina – nezaštićenim seksualnim odnosom, primanjem inficirane krvi i sa majke na dijete u toku trudnoće i dojenja.

“Mi dosta radimo sa mladima i pokušavamo da preventivno djelujemo tako što ćemo im na vrijeme dati informacije kako mogu da se zažtite i ukazati im na to da njihova rizična ponašanja mogu da naštete, ne samo njima nego, i drugima.

Cilj je takođe i da se smanji broj novoinficiranih i da na taj način utičemo da imamo što manji broj zaraženih. Globalni cilj svih organizacija koje rade na ovom problemu jeste da do 2015. pokušamo da dostignemo cifru nula, tj. da bude nula novozaraženih, nula diskriminisanih i nula smrtnostradalih od AIDS-a”, zaključila je Blagojevićeva.

Foto: Kontakt radio

2013-12-01-340

2013-12-01-333

2013-12-01-339

2013-12-01-338

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender