21. 10. 2021.

Bošnjaci zloupotrebljavaju ”Sejdić- Finci”

“Sejdić i Finci su bili aplikanti zbog izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta BiH i samo se o tome može razgovarati. I međunarodni predstavnici kažu da Republika Srpska ima potpuno jasan stav, a to je da se dozvoli svakom građaninu da bude biran”, rekao je novinarima Mikeš.

On je naglasio da se u Federaciji BiH trebaju dogovoriti o provođenju navedene odluke, izrazivši nadu da će biti postignut dogovor.

Govoreći o strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, Mikeš je rekao da treba doći do suštinske promjene u načinu vođenja strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

“Dosadašnji rezultati nisu ni blizu onoga što se očekivalo na početku. Republika Srpska je tada pokrenula inicijativu pred EU kako bi se promijenio način organizacije Ustavnog suda BiH, Suda i Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH”, rekao je Mikeš.

On je naglasio da se trenutno u strukturalnom dijalogu govori o formiranju apelacionog vijeća, koje ne može biti formirano bez saglasnosti Republike Srpke u zajedničkim organima BiH.

“To mi izgleda kao da neko raspravlja o izgradnji trećeg sprata, a nije riješio prizemlje. Prvo treba riješiti probleme Suda i Tužilaštva BiH, odnosno šta treba da rade i da li mogu svojevoljno da uzimaju predmete koji su u entitetskoj nadležnosti”, dodao je Mikeš.

On je ocijenio da je VSTS otuđen od javnosti, demokratije i transparentnosti.

“VSTS ima 15 ljudi koji bez ikakve kontrole odlučuju ko će biti razriješen, imenovan, napredovati u službi, a ko neće. Najbolje je da se ovaj savjet podijeli na sudski i tužilački”, istakao je Mikeš.

On je naveo da su u Ustavnom sudu BiH strane sudije koje je imenovao Evropski sud za ljudska prava. “Oni donose odluke, koje derogira Evropski sud za ljudska prava i zbog toga je neophodno da umjesto njih budu izabrane sudije iz BiH”, zaključio je Mikeš.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender