25. 10. 2021.
Gradiška: Na divlje niklo čak 5.000 objekata

Gradiška: Na divlje niklo čak 5.000 objekata

Gradiška: Na divlje niklo čak 5.000 objekata

U Odjeljenju za urbanizam, građenje, stambene i komunalne poslove opštine Gradiška kažu da se broj bespravno izgrađenih objekata u posljednje vrijeme povećava.

– Niko iz Odjeljenja do sada nije izlazio na teren i utvrđivao stvarno stanje o bespravnom izgrađenim objektima – kazao je načelnik Odjeljenja za urbanizam, građenje, stambene i komunalne poslove Slobodan Vidović.

Dodao je da su troškovi uređenja građevinskog zemljišta i jednokratna renta po kvadratnom metru korisne površine najviše za objekte izgrađene u prvoj gradskoj zoni gdje iznose 42 KM, dok u prigradskim zonama naknada se smanjuje, tako u četvrtoj zoni iznosi 21 KM, a u šestoj sedam maraka.

Prema riječima Vidovića od stupanja na snagu novog Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata primljeno je oko 70 zahtjeva za legalizaciju.

– Očekuje da će taj broj biti i veći, posebno pred isticanje roka za podnošenje zahtjeva, jer je takva praksa legalizacije objekata bila i ranije – rekao je Vidović i dodao da porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije ne plaćaju naknadu za legalizaciju.

Kako navode u Odjeljenju, za druge kategorije lica prilikom plaćanja naknade za legalizaciju individualnih stambenih i stambeno-poslovnih objekata bruto građevinske površine do 400 kvadratnih metara predviđene su određene olakšice.

– Uredbom o uslovima, načinu obračuna i plaćanju naknade za legalizaciju objekata cijena zavisiti od niza faktora, a pojedini vlasnici mogu da ostvare popust i do 80 odsto, zavisno od od toga koji objekat se legalizuje i ko ga legalizuje – kazao je Vidović.

Prema njegovim riječima za porodičnu kuću do 200 kvadratnih metra investitor bi trebalo opštini da plati svega 10 odsto utvrđene naknade. Posebne troškove predstavljaju uprošteni projekat, geodetski snimak objekta, izvještaj o tehničkoj ispravnosti objekta, naknada za doprinos za katastar kao i naknada za poljoprivrednu saglasnost koji mogu ukupno koštati oko 1.000 KM.

Umanjenje

U Odjeljenju za stambene poslove opštine Gradiška kazali su da se legalizacija za stanove ukupne neto korisne površine do 100 kvadratnih metara umanjuje u iznosu od 15 odsto za svakog člana porodičnog domaćinstva.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender