20. 10. 2021.
Kijev: Opozicija pozvala na proteste i tokom noći

Kijev: Opozicija pozvala na proteste i tokom noći

Kijev: Opozicija pozvala na proteste i tokom noći

“Pozivam sve da ostanu večeras ovdje. Moramo da pokrenemo cijelu zemlju, ne smijemo da izgubimo inicijativu”, rekao je sinoć jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko.

Asošijeted pres navodi da je demonstranata “čak stotinu hiljada” i da oni pjevaju nacionalnu himnu i uzvikuju “Ukrajina je Evropa”, noseći zastave Ukrajine i EU.

Na Trgu nezavisnosti, na kom je prema odluci kijevskog suda od danas do 7. januara zabranjeno masovno okupljanje, okupljeni skandiraju “Revolucija”, izvještavaju AP i Itar-Tass.

2

Ruska agencija navodi da su se na čelu više hiljada ljudi pojavili lideri ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk (Batkivščina), Vitalij Kličko (UDAR) i Oleg Tjagnibok (Sloboda), i da učesnici protesta zahtjevaju ostavku vlade.

Metalne ograde koje su bile postavljene uklonjene su a na trgu se ne uočava policija, navodi ruska agencija.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zaharčenko upozorio je da će policija reagovati na moguće ekscese u skladu sa zakonom.

02

“Milicija ne može da ne reaguje na masovne ekscese, a javnost ne treba da podliježe provokacijama”, rekao je ministar a prenosi Ukrinform.

“Masovni neredi? Policija ne može da ne reaguje na to. Da li želimo put Libije, Tunisa? Ako postoje pozivi (opozicije) za masovne nerede, reagovaćemo”, prenosi Rojters izjavu ministra policije Interfaksu.

Zaharčenko se, pritom, izvinio za jučerašnju “prekomernu upotrebu sile” specijalnih jedinica prema učesnicima mitinga.

Načelnik odeljenja za javnu bezbjednost MUP-a Aleksej Krikun izjavio je da postoje informacije da “radikalno nastrojeni gradjani spremaju nerede” , prenio je Interfaks, dok je načelnik kijevskog MUP-a Valerij Korjak rekao da je policija juče bila prinudjena da primjeni silu protiv demonstranata zbog postojanja “prijetnji zdravlju i životima” ljudi, prenio je Itar-Tass.

Ukrinform navodi da su juče specijalci primenili silu prema demonstrantima i da je MUP to objasnio ponašanjem demonstranata koji nisu omogućili komunalnim službama da pripreme Trg za novogodišnje praznike.

MUP je formirao radnu grupu koja će istražiti da li je upotreba sile bila neophodna, a Korjak je smijenjen sa dužnosti za vrijeme istrage.

Ukrajinsnki predsjednik Viktor Janukovič osudio je upotrebu sile i zatražio od Tužilaštva da neodložno sprovede istragu kako bi odgovorni bili kažnjeni.

Prema medicinskim izvorima, u akciji je povrijedjeno 35 osoba, od kojih je sedam i dalje u bolnici, a tokom rastjerivanja demonstranata, privedeno je 35 osoba, koje su dobile prekršajne prijave.

Ukrajinska vlada 21. novembra saopštila je da obustavlja pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju EU, planirano za kraj prošle sedmice u Vilnjusu na samitu “Istočnog partnerstva”, obrazlažući taj potez znatnim smanjenjem robne razmjene sa svojim glavnim partnerima – Rusijom i Zajednicom Nezavisnih Država, teškom situacijom i troškovima koje bi Kijev mogao da ima.

Nakon toga pristalice evrointegracija započele su proteste u Kijevu i drugim regionima Ukrajine.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender