20. 10. 2021.
Konzervirana riba koju bi trebalo da jedete

Konzervirana riba koju bi trebalo da jedete

Konzervirana riba koju bi trebalo da jedete

U čemu je problem? Ako vam pri ruci nije svježa riba, koja je svakako preporučljivija, tada loš izbor ne mora da bude ni konzervirana riba.

Prilično je jeftina, ima prirodno nizak procenat toksina i ostalih zagađivača, a i uzgojena je na ekološki prihvatljiv način, savjetuje Kesi Dimik, nutricionista i instruktorka za fitnes i zdravlje.

S tim na umu, donosimo vam popis nekih konzerviranih riba i objašnjenje na koji način doprinose zdravlju.

Inćuni

Ove tanašne, srebrnkaste ribice vrlo su ukusne. Fileti u staklenim teglicama ili konzervi dobar su izvor za srce zdravih omega-3 masnih kiselina, koje ublažavaju upale, te su bogati selenom, koji potpomaže svekoliko zdravlje. Inćuni su takođe odličan izvor niacina, koji tijelo koristi u pretvaranju hrane u energiju.

Konzervirano meso raka

Konzervirano meso raka odličan je izvor proteina dobrih za mišiće, metabolizam i imunološki sistem, fosfora, koji gradi kosti i cinka. Samo 85 grama ovog mesa zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za spomenutim elementima.

Losos

Konzervirani losos jedan je od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina EPA i DHA. Ove masti snižavaju rizik za oboljenjem od srčanih bolesti i osnažuju strukturu kostiju. Losos je takođe odličan izvor proteina i vitamina D. S ružičastim i crvenim lososom nećete pogriješiti. Prvi je jeftiniji, ali drugi sadrži 65 odsto više vitamina D i 35 odsto više omega-3 masnih kiselina.

Sardine

Sardine pružaju solidne količine omega-3 masnih kiselina, vitamina B12 i vitamina D, koji pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa. Ove ribe se smatraju ‘najboljim izborom’ zbog svojih nutritivnih vrijednosti i niskih razina toksina. Nastojte da kupujete konzerviranu ribu u maslinovom ulju ili u umaku od paradajza.

Tuna

Ako ste se klonili tune zato što sadrži živu, ovu ribu slobodno možete vratiti na jelovnik. Proizvođači sada konzerviraju manje količine tune, što znači da ona ima manje vremena da akumulira živu, a pojačano se pazi i na ekološki prihvatljiv način uzgoja.

/Super žena/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender