19. 10. 2021.

Ne zaboraviti svoju vjeru, svete pravoslavne običaje i jezik Svetog Save

Srpski patrijarh, koji se nalazi u Njemačkoj, rekao je vjernicima okupljenim u hramu “Svetog Stefana” u Esenu da nauče njemački, ali da ne zaborave maternji jezik.

Pravoslavnim vjernicima, poglavar Srpske pravoslave crkve poželio je da radosno provedu Božić.

Patrijarh Irinej posjetio je hramove Srpske pravoslave crkve u većim njemačkim gradovima, a večeras će biti i u Diseldorfu.

Njegova svetost patrijarh Irinej ovih dana učestvovao je u zajedničkoj komisiji NJemačke biskupske i Pravoslavne episkopske konferencije u NJemačkoj. Susret je održan u sjedištu Srpske pravoslavne eparhije srednjoevropske u Himelstiru, čiji je administrator patrijarh Irinej.

Sjednicu je otvorio srpski patrijarh koji je tom prilikom izrazio radost što mu je pružena prilika da upozna članove Komisije i stekne uvid u njihov rad, saopštila je Eparhija srednjoevropska.

On je zahvalio Rimokatoličkoj biskupskoj konferenciji i Pravoslavnoj episkopskoj konferenciji na njihovom dugogodišnjem i energičnom radu, koji služi uzajamnom razumijevanju i povezivanju dvije Crkve.

Predsjedavajući ekumenske komisije pri NJemačkoj biskupskoj konferenciji biskup Gerhard Fajge ocijenio je ovaj susret kao izraz dobrih uzajamnih odnosa, čemu, kako je naveo, važan doprinos daje i zajednička komisija, koja se sastaje dva puta godišnje.

Redovni susreti, smatra biskup Fajge, omogućavaju kontinuiranu razmjenu informacija o aktuelnom razvoju u crkavama i o zajedničkim pitanjima.

Mješovita komisija pravoslavnih i rimokatoličkih teologa za vođenje dijaloga u Njemačkoj je osnovana 2007. godine. Ova komisija samo je nastavila rad započet 1981. godine, na inicijativu NJemačke biskupske konferencije i Grčke pravoslavne mitropolije Vaseljenske patrijaršije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender