16. 10. 2021.
Drama u SDS-u zbog gubitka pozicija

Od ponedjeljka novi model poslovne registracije

“Republika Srpska je lider po ovom pitanju u regionu”, rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon sastanka sa predstavnicima ministarstava i institucija koje su bile uključene u realizaciju ovog projekta.

Prema njenim riječima, prva faza ovog projekta završena je u septembru ove godine kada su na snagu stupile izmjene odgovarajućih zakona koje se odnose na poslovnu registaciju, odnosno smanjenje troškova.

Cvijanovićeva je istakla da od sutra počinje druga faza projekta, odnosno uvođenje jednošalterskog sistema, a da treća faza podrazumijeva “on lajn” registraciju poslovnih subjekata.

“Za poslovnu registraciju biće dovoljna najviše tri dana, umjesto dosadašnjih 23. Preduzeće će se moći registrovati na jednom šalteru, a značajno su smanjeni i troškovi registracije”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će se za sada u 11 opština u Srpskoj na ovaj način moći obaviti poslovna registracija.

Cvijanovićeva je istakla da je cilj reforme da se objedini registar privrednih subjekata u Srpskoj.

“Do sada su ti registri postojali na tri različita mjesta, a od sada ćemo imati jedinstven registar na osnovu kojeg ćemo moći planirati sve aktivnosti”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je obavezan minimalni osnivački kapital smanjen sa 2.000 KM na jednu KM, da se više neće plaćati sudska i administrativna taksa, da su smanjene notarske naknade, kao i da je smanjen obračunski bod sa 600 na 400.

“Želimo poslati dobru poruku svim stranim investitorima, a ova reforma treba da podstakne samozapošljavanje, privrednu aktivnost, kao i poslovnu inicijativu”, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je napomenula da je ovo moderan sistem registrovanja privrednih subjekata, da se sa lokalnim zajednicama provode neophodne reforme, te da zanatsko-preduzetnička djelatnost ostaje u njihovim nadležnostima.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde Gorana Zlatković, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović, direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović, predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender