16. 10. 2021.
Oduzeta kineska roba vrijedna pola miliona KM

Oduzeta kineska roba vrijedna pola miliona KM

Oduzeta kineska roba vrijedna pola miliona KM

Inspektori UIO kod pet obveznika u Banjaluci i jednog u Prijedoru, koji se sumnjiče za nezakonit uvoz robe u BiH, privremeno su oduzeli raznu robu kineskog porijekla u vrijednosti od 576.500 KM, koja nije bila evidentirana u poslovnim knjigama.

Tom prilikom bila su privedena dva špeditera, jedan prevoznik i jedan posrednik pri uvozu roba u BiH, koji su bili predati u nadležnost Tužilaštva BiH, navedeno je u saopštenju UIO BiH.

Radi se o 20.861 komada raznih dioptrijskih naočara, 7.660 raznih parfema, 111 digitalnih vaga, kao i ostale robe široke potrošnje.

Privremeno oduzeta roba nije bila evidentirana u poslovnim knjigama, a obveznici nisu imali dokaz o porijeklu te robe, to jest dokaz da su plaćene uvozne dažbine prilikom uvoza u BiH.

Po završetku poreskih kontrola biće poznat ukupan iznos utajenih dažbina, nakon čega će biti kompletiran i Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaj o postojanju osnova sumnje da su pričinjena krivična djela poreske i carinske utaje, te krivično djelo organizovanja grupe, koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelima poreske i carinske utaje, prilikom uvoza razne robe kineskog porijekla u BiH.

Akcija na suzbijanju nedozvoljenog uvoza i prometa razne robe kineskog porijekla započeli su službenici UIO u saradnji sa službenicima Sipe 14. novembra na području Regionalnog centra UIO Banjaluka.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender