25. 10. 2021.

Oprez prilikom konzumacije južnog voća

List navodi da najveći broj zemalja, koje su glavni izvoznici južnog voća, koristi pesticide da bi spriječile da roba ne postane trula na putu do kupca.

Do brzog truljenja može doći kod svih vrsta agruma, odnosno limuna, grejpa ili pomorandže tokom dugog skladištenja i zato se odmah poslije berbe potapaju u vodeni rastvor fungicida da bi se spriječio rast gljivica ili plijesni.

U Centru za ispitivanje namirnica listu je rečeno da je tretiranje citrusa fungicidima dozvoljeno evropskom regulativom.

Maksimalno dozvoljene količine ostataka fungicida su pet miligrama po kilogramu voća i u tim količinama nije opasan po zdravlje.

Južno voće se u zemljama EU uglavnom prodaje u posebnim pakovanjima da bi kupac preko deklaracije dobio sve potrebne podatke o proizvodu, pa i upozorenje o primjeni.

Isticanje upozorenja da kora nije za jelo nije neopohodno ako voće nije tretirano, što je slučaj sa limunom koji se uvozi iz okolnih zemalja.

Posljednjih dana, navodi list, javnost su preplavile tvrdnje da se na tržištu Srbije nalaze banane uvezene iz SAD, koje u sebi sadrže toksičan i kancerogen pesticid DBCP. Taj pesticid nalazi se na evropskoj listi Internacionalne agencije za istraživanje raka.

/Blic/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender