16. 10. 2021.
Otvorena prva Sigurna kuća za muškarce na Balkanu

Otvorena prva Sigurna kuća za muškarce na Balkanu

Otvorena prva Sigurna kuća za muškarce na Balkanu

U prvoj i jedinoj Sigurnoj muškoj kući na Balkanu, koja se nalazi u Ćupriji, zlostavljani muškarci dobijaju smještaj i pravne savjete.

Iako se smatra da su muškarci ti koji probleme u braku često rješavaju šakom o sto, i nježniji pol i te kako umije da nanese udarac. Ekonomista Dušan Trifunović iz Ćuprije bio je žrtva supruge godinama.

“Psihičko nasilje je počelo od samog zasnivalja braka, a poslije rođenja trećeg djeteta počelo je i fizičko. Gušila me je jastukom i bojao sam se za život”, priča Dušan Trifunović.

Slična je priča i njegovog imenjaka iz Jagodine, Dušana Stojkovića.

“Posvađao sam se sa suprugom, okrenuo joj leđa. Ona je skočila na mene i časom me udarila u sljepoočnicu. Nakon što sam pao, ona i njene ćerke su me šutirale i udarale bejzbol palicama”, kaže Stojkovića.

Rijetki su muškarci koji javno govore o ovom problemu. Zbog toga je Trifunović osnovao nevladinu organizaciju “Muška sigurnost”, a vrata svog doma otvorio muškarcima koji su žtrve nasilja u porodici.

Kroz prvu Sigurnu kuću na Balkanu u posljednje četiri godine prošlo je više od 200 muškaraca, različite starosti, stepena obrazovanja i materijalnog stanja. Javljaju mu se ljudi iz cijele Srbije, ali i iz zemalja bivše Jugoslavije. Ipak, rijetki su oni koji žele i da prijave problem.

“Društvena zajednica, pogotovo mala sredina, obilježi tog čoveka, izoluje ga i podsmijava mu se”, navodi Trifunović.

Jelena Radević, Centar za socijalni rad Ćuprija, kaže da oni za sada nisu imali prijave od muškaraca.

“Bili smo u situaciji da primjetimo da nešto nije u redu. Uglavnom mu muškarci izloženi psihičkom nasilju, ali oni to jednostavno ne prijavljuju”, kaže Jelena Radević.

Statistika pokazuje da je od sedam do deset odsto muškaraca zlostavljano u porodici. Trufunović smatra da nadležne insitucije još nemaju rješenje za ovaj problem.

“U formularima u Centrima za socijalni rad i policijama stoji da je nasilje prijavila. Muškarac ne može da potpiše takvu prijavu. I ako ode biće ismijan”, objašnjava Trifunović.

On kaže da je u planu još jedna Sigurna kuće u Mladenovcu, gdje će smještaj moći da potraže sve žrtve nasilja u porodici. Iako se, dodaje, sve više govori o ovom problemu, država bi ozbiljnije morala da se pozabavi njime jer se ponekad nasilje u porodici završi i tragično.

/b92/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender