19. 10. 2021.
Dodik sutra putuje u Rusiju

Republika Srpska neće dozvoliti da se stvari vraćaju na početak

“Naši stavovi su poznati i neće se mijenjati. Oni su što se tiče procesa `Sejdić-Finci` za nas završeni političkim konsenzusom koji smo postigli u Republici Srpskoj o tom pitanju”, rekao je Dodik.

On je istakao da ne treba zaboraviti da su ovi stavovi definisani i zaključcima Narodne skupštine, koji su jasno potvrdili i okvir u kome se učesnici u razgovorima iz Republike Srpske mogu ponašati.

“Mi kao odgovorni ljudi idemo tamo i očekujemo da će nam saopštiti da je u Federaciji izabran model, pošto je rezultat posljednjeg sastanka da Federacija izabere jedan od nekoliko modela koji će se primjenjivati u FBiH i da se onda nađemo na plenarnom sastanku i to promovišemo u dogovor”, istakao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska ništa ne mijenja u procedurama, jer “niti može, niti će dozvoliti da se stvari vraćaju na početak, tražeći ponovo neki model za cijelu BiH”.

“Mi smo ranije u Briselu potpisali dokument u kome je sve rečeno, a to je direktan izbor članova Predsjedništva. Nemamo namjeru da to mijenjamo i ne vidimo nikakvu argumentaciju koja bi mogla potkrijepiti bilo kakvu promjenu naše pozicije i naših stavova u tom pogledu”, istakao je Dodik.

On je rekao da zastupa interese Republike Srpske i u ovom slučaju partije kojom predsjedava, te da ne zna suštinu razgovora u FBiH i da mu je “to sasvim svejedno”.

“U Federaciji mogu da dogovore šta god hoće za Federaciju, ukoliko su svi unutra za nas je to prihvatljivo i mi nećemo ništa sporiti. Mi nećemo prihvatiti da se nameće bilo kakva obaveza Republici Srpskoj da redefiniše eventualno svoju poziciju u tom pogledu, jer ne želimo da se iznova uvijek vraćamo već dogovorenim stvarima i da ih ponovo razmatramo”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da će izbori naredne godine svakako biti održani i da je bespotrebna galama opozicije o toj temi.

“Niko ne sprečava izbore. Izbori su u BiH održavani skoro 20 godina i bili su potpuno legitimni i legalni, pa se mogu održati još jednom i ako ne dođe do dogovora o odluci `Sejdić-Finci`”, naglasio je Dodik.

On je rekao da će opšti izbori biti održani kako je i predviđeno u oktobru iduće godine.

“Onaj ko hoće da prizna neka prizna, onaj ko neće i ne mora. Ne možemo mi nekoga natjerati na to. Ta galama unutar BiH da li će biti ili neće biti izbora, kako to neko sprečava, to je potpuno deplasirano”, rekao je Dodik.

On smatra da je to “igra za javnost koja je nepotrebna”.

“Opozicija pokušava da napravi neku poziciju straha, namjerno dezinformišu javnost i svoje glasače lažnim tvrdnjama i procjenama. Izbori će biti održani i mi na tome insistiramo. Za Republiku Srpsku veoma je važno da se izbori održavaju kako je propisano zakonom. Biće održani”, zaključio je Dodik.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender