16. 10. 2021.
5 stvari koje nikad ne trebate reći djetetu

5 stvari koje nikad ne trebate reći djetetu

5 stvari koje nikad ne trebate reći djetetu

Ponekad, naočigled bezazlene fraze mogu biti okidač nezadovoljstva, poljuljati samopouzdanje i dovesti do nimalo poželjnih osjećanja kod djece. Dječiji psiholozi navode da čak i kada imamo najbolje namjere, određene stvari kažemo djeci bez razmišljanja kako će ih ona vidjeti. Evo koje biste fraze trebali izbjegavati.

 

“Znam da se možeš još više potruditi”

Frustrirani ste zbog djeteta, jer znate da može mnogo više postići u školi, sportu, muzici itd? Dok (nadamo se) ne govorite očito uvredljive stvari kao što su “Baš si lijen/a”, svaki kometar koji se čini kao da niste zadovoljni trudom koje dijete ulaže može ne samo biti obeshrabrujući za dijete već može uticati i na njegovu motivaciju. Ako vaš komentar “potrudi se još više” ima veze sa obavezama i kućanskim poslovima, onda jasno naglasite šta očekujete: “Kada spremiš svoju sobu onda ćeš moći ići van da se igraš”. Ukoliko je riječ o obrazovanju, onda idite korak dalje: “Bravo. Dodatno vrijeme koje si uložila u učenje zaista se isplatilo”.

 

“Da li zaista želiš još jedan kolač?”

Imate dobre namjere – želite da vam se dijete zdravo hrani i u tome nema ništa loše. Međutim, pokušajte da se uzdržite od komentara koji bi mogli poticati negativnu sliku o tijelu. Ukoliko ste zabrinuti oko toga šta dijete jede, onda to treba da pokazuju vaša djela, a ne riječi. “Napunite” frižider i ostavu zdravim umjesto nezdravim namirnicama te potičite zdrave aktivnosti, kao što je šetnja poslije večere. Na taj način slatkiši, s vremena na vrijeme, neće škoditi.

 

“Zašto se ne ugledaš na sestru/brata?”

Braća i sestre i rivalstvo idu ruku pod ruku – i sve što kažete s ciljem poređenja samo dodaje ulje na tu prirodnu vatru. Nikada to nemojte raditi. Umjesto da djetetu kažete nešto kao “Što se ne ugledaš na brata/sestru?” bilo bi bolje da ga podržavate u onome u čemu je dobro. Na taj način smanjujete razdor između djece i potičete zdravo okruženje, bez rivalstva i ljubomore.

 

“Bolje ti ide…”

Uvijek dopustite djeci da budu ono što jesu! Ako ste vi, primjera radi, obožavali odbojku, to ne znači da odmah trebate gurati i svoje dijete da se bavi tim sportom. Iako to radite iz najbolje moguće namjere, vi djetetu na taj način ne pomažete već pokušavate da ostvarite svoje ambicije i snove koje niste uspjeli ostvariti kada ste trebali. Svako dijete je jedinstveno i treba mu dopustiti da tako i ostane. Ako vaše dijete nešto voli, onda nema potrebe da mu dajete natuknice tipa “Znaš, bolje ti ide…”. To bi moglo izazvati revolt kod djeteta i ono bi se moglo početi baviti nečim sasvim trećim u čemu je mnogo slabije od onoga čime se bavilo.

 

“Ne brini – prvi dan škole će biti u redu”

Šta nije u redu sa pokušavanjem da ublažite tjeskobu kod djeteta iz puke zabrinutosti? Ako kažete djetetu da ne brine vi odbacujete njegova osjećanja. Prvi dan škole može biti veoma teško iskustvo za većinu djece. Dijete je uplašeno, odlazi u novu sredinu, sa novim ljudima i sasvim je normalno ukoliko se ne osjeća ugodno u svemu tome. Bilo bi mudro da popričate sa djetetom prije prvog dana škole. Pitajte da li je zabrinuto, kako se osjeća, da li mu se uopšte ide u školu, kakva su njegova očekivanja. Budite strpljivi i pažljivi prilikom odgovaranja na pitanja.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender