25. 10. 2021.
Bolesti koje možete izliječiti namirnicama

Bolesti koje možete izliječiti namirnicama

Bolesti koje možete izliječiti namirnicama

Prehlada
Lijek: Supa

Topla supa otklanja simptome prehlade i povoljno utiče na sve bolesti pluća. Dok srčete toplu supu, udišete paru koja pročišćava disajne puteve.

Visoka temperatura
Lijek: Voćni jogurt

Kada vam poraste temperatura, metabolizam se ubrzava za sedam odsto i vašem organizmu je potrebna dodatna energija kada se sprema za borbu protiv infekcije. Tada jedite lako svarljivu hranu koja daje energiju, kao što su voćni jogurt, prirodni sokovi i supe.

Gljivična infekcija
Lijek: Jogurt

Sadrži zdravu bakteriju Lactobacillus acidophilus, koja pod kontrolom održava crijevnu floru. Žene koje svaki dan popiju po čašu jogurta smanjile su pojavu gljivičnih infekcija za čak 75 odsto.

Infekcija bešike
Lijek: Sok od brusnica

Jedna i po šoljica ovog soka spriječiće Escherichiu coli, čest uzročnik infekcije, da se razmnožava.

Upala uha
Lijek: Bijeli luk

Ovo je prirodni antibiotik koji sadrži alicin, jedinjenje koje uništava bakterije. Najbolje je da se jede svjež, jer toplota uništava njegovo dejstvo. Treba da pojedete veću količinu bijelog luka kako bi bilo efekta.

Nesanica
Lijek: Sendvič sa ćuretinom

Hrana bogata triptofanom, kao što je ćuretina, izaziva pospanost. Ova amino-kiselina pomaže proizvodnju serotonina, a ima je i u mliječnim proizvodima, soji, lješnicima i kikirikiju. Da bi triptofan djelovao, treba ga unijeti s ugljikohidratima, jer ga oni prenose do mozga, gdje se luči serotonin. Zato je sendvič sa ćuretinom efikasan i od njega prolazi nesanica.

Mučnina
Lijek: Đumbir

Muka vam je? Srknite malo čaja od đumbira. Istraživanja su pokazala da đumbir u raznim oblicima (svjež, sušen, u prahu) može suzbiti mučninu prouzrokovanu trudnoćom, vožnjom ili hemoterapijom. Za čaj prelijte četvrtinu kašičice svježeg izrendanog đumbira šoljom vrele vode.

PMS
Lijek: Sir

Istraživanja su pokazala da žene koje imaju ishranu bogatu kalcijumom, kao što su sir i drugi mliječni proizvodi, imaju manje simptoma povezanih sa PMS-om. Uzimajte četiri porcije mliječnih proizvoda tokom “onih” dana. Možete koristiti i kalcijum u obliku tableta.

Opstipacija
Lijek: Sjeme lana

Zna se da ishrana bogata ugljikohidratima i tečnostima sprečava pojavu zatvora, ali je manje poznato da sjeme lana ima najbrže dejstvo. Uzmite jednu ili dvije kašičice sjemena sa dosta tečnosti ili izmiješajte nekoliko samljevenih kašičica lana u kašu ili voćni jogurt.

Peckanje u ustima
Lijek: Mlijeko

Sljedeći put kada se “oljutite” hranom, popijte čašu hladnog mlijeka umjesto vode. Kasein, protein koji se nalazi u mlijeku, djeluje na kapsaicin, koji hranu čini ljutom.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender