21. 10. 2021.

Dodik: Iluzorno je očekivati brzi dogovor stranaka iz FBiH

Dodik je rekao da je evidentno da priprema sastanka nije bila nikakva i da je ovo bilo samo još jedno paradiranje i poziranje koje ne daje nikakve konkretne rezultate.

“Čekali smo od 12 do 21 čas u hodnicima da se nešto postigne. Mjeseci prolaze u razgovoru Bošnjaka i Hrvata. Iluzorno je očekivati da se to može desiti u par minuta ili večeras. Nije ni fer da sastanci traju po 10 ili 15 sati”, rekao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Praga.

On je naveo da su predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske učestvovali na plenarnim sastancima koji su se održavali u dva navrata, nakon čega su počeli bilateralni sastanci sa Hrvatima i Bošnjacima.

“Ti sastanci i dalje traju. Mi smo napustili zgradu u kojoj se sastanci vode u očekivanju da oni postignu neki dogovor i da nas nakon toga zovu”, rekao je Dodik i dodao da federalni mediji to pokušavaju da insceniraju kao neko demonstrativno napuštanje sastanka.

On je naveo da, koliko mu je poznato, komesar za proširenje EU Štefan File i dalje nastavlja da pregovara sa bošnjačkom i hrvatskom stranom.

“Mi ostali koji smo sa jasnim stavovima čekamo već, ili smo čekali pet, šest sati u hodnicima da nas neko pozove na sastanak da bi mogli da doprinesemo ukupnom rješenju. To se, naravno, nije desilo”, rekao je Dodik i dodao da u ovom trenutku pomak nije napravljen i da nikakav dogovor ne postoji.

On je istakao da bošnjački i hrvatski politički predstavnici ne mogu da dogovore model u vezi sa Predsjedništvom BiH.

“Hrvati ne žele da im se bira njihov predstavnik bošnjačkim glasovima, a opet Bošnjaci žele da ostane neki model koji bi omogućio da se nekad u budućnosti i to desi”, kaže Dodik.

On je naveo da se sve vrti oko toga i da su predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske “nijemi posmatrači po hodnicima, čekajući da se neko smiluje i da nam kaže neku informaciju”.

“Nema nikakavih garancija da će se sastanak nastaviti u toku noći. Mi smo smatrali da su im naši telefoni poznati i mi smo tu kada se dogovore i ako im je potrebna plenarna sjednica na kojoj će saopštiti da su nešto dogovorili”, rekao je Dodik.

On je naveo da su predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske na plenarnim sastancima iznijeli jasne stavove u vezi Predsjedništva BiH, a diskusija je vođena i oko Doma naroda.

“Imamo jasno izgrađene stavove Narodne skupštine Republike Srpske, međutim tražila su se i neka druga rješenja za Dom naroda”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će plenarni sastanak biti nastavljen tokom noći, Dodik je rekao da bi to bilo nepristojno.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender