20. 10. 2021.
Toplana: Pojačan dim zbog podešavanja procesa sagorijevanja

Grijanje u Banjaluci neće poskupjeti

“Fiksni dio sadrži troškove neophodne za održavanje sistema u životu, a varijabilni se odnosi na troškove kojima se pokriva trošak energenta, trošak električne energije za proizvodnju toplotne energije i trošak vode. Građani sigurno neće ništa dodatno plaćati, jer to može odlučiti samo Skupština grada svojom odlukom”, istakao je Milovanović.

Opozicija je upravo u novom načinu obračuna troškova uvidjela prostor zbog kojeg bi u narednom periodu moglo doći do poskupljenja grijanja.

“Tražili smo da uz ovu odluku bude priložena i odluka o tarifnom sistemu, jer mi smatramo da će uvođenjem fiksnih troškova u narednom periodu sigurno doći do poskupljenja grijanja”, kazao je Zoran Talić, odbornik PDP-a.

Posljednjih dana u javnosti dosta polemike je izazvala Odluka o opštim uslovima za isporuku toplotne energije po kojoj oni građani koji su otkazali usluge “Toplane”, navodno, treba da plaćaju za dio grijanja putem cijevi koje im prolaze kroz stanove. Tu odluku danas je usvojila Skupština grada, a kako je kazao Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, Banjalučani koji su otkazali usluge “Toplane” i promijenili način zagrijavanja prostorija neće morati plaćati nikakvu nadoknadu ili paušal za toplotnu energiju.

“Bio je niz komentara i navoda za jednu spornu odredbu u jednom članu u ovoj odluci, gdje je propisana obaveza koja je proizvodila sumnju da i oni koji ne koriste centralno grijanje, a imaju stan u vlasništvu moraju plaćati toplotnu energiju. Ta odredba je stvarala zabunu i morali smo je brisati amandmanom”, kazao je prvi čovjek Banjaluke i dodao kako ovom odlukom planiraju uvesti više reda u ovu oblast kao i zaštititi toplifikacioni sistem.

Međutim, ono što je ostalo u ovoj odluci i što nije povučeno amandmanom, a što je u posljednjih nekoliko dana takođe zabrinulo građane, jeste da komunalni policajac i radnik “Toplane” mogu da nesmetano uđu u stan i izvrše kontrolu mreže kod stalnih korisnika grijanja.

“Svi građani znaju da su inspekcijski organi, policijski organi i Komunalna policija i dosad u skladu s važećim zakonima imali ovlaštenja u pogledu vršenja kontrola. To se vidi u Zakonu o Komunalnoj policiji, Zakonu o komunalnim djelatnostima i Zakonu o održavanju zgrada. Tu je jasno propisana obaveza i odgovornost vlasnika stana da obezbijedi mogućnost kontrole”, kazao je gradonačelnik i dodao kako u ovoj odluci ovlaštenja Komunalne policije nisu ništa veća nego što su dosad bila određena u pomenutim zakonima.

Izvor: Nezavisne.com

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender