25. 10. 2021.
Jurišić osuđen na 12 godina zatvora za “Tuzlansku kolonu”

Jurišić osuđen na 12 godina zatvora za “Tuzlansku kolonu”

Jurišić osuđen na 12 godina zatvora za “Tuzlansku kolonu”

Tada je nastradao najmanje 51 vojnik.

Kako saznaje B92, Јurišić nije došao na izricanje presude.

To će Јurišiću biti druga prvostepena presuda pošto mu je prvu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim većem.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu u završnoj reči da Јurišića osudi na 15 godina zatvora, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Јurišiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu ЈNA 1992. godine, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kom je proveo dve i po godine.

Njemu se ponovo sudilo zbog optužbe da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika ЈNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine, rečima “na vatru odgovori vatrom”.

U napadu na kolonu ЈNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi, kao i da li je Јurišić znao za “perfidni plan” kriznog štaba Tuzle na čelu sa Mehmedom Bajrićem.

Prema stavu Apelacionog suda prvostepeni sud treba da istraži i utvrdi ulogu kriznih štabova tokom sukoba u Bosni. Јurišić je u julu prošle godine na početku ponovljenog suđenja negirao krivicu ističući da mu je “savest mirna i obraz čist”.

Pored ostalog naveo je da nije bio starešina i da ni o čemu nije mogao samostalno da donosi odluke. Јurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj poternici. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender