16. 10. 2021.
Kijev: Blokirano sjedište ukrajinske vlade

Kijev: Blokirano sjedište ukrajinske vlade

Kijev: Blokirano sjedište ukrajinske vlade

Oko 1.000 demonstranata, koji traže ostavku vlade predsjednika Viktora Јanukoviča i nove izbore, blokirali su danas sjedište vlade i okolne ulice, ne dozvoljavajući zaposlenima da uđu u zgradu.

Odazivajući se pozivu opozicije na generalni štrajk širom zemlje, demonstranti su blokirali glavni put koji vodi do zgrade vlade kantama za smeće, metalnim kontejnerima, pa čak i saksijama.

“Zaposleni ne mogu da uđu u zgradu. U toku su pregovori sa demonstrantima da bi zaposleni mogli da uđu”, izjavio je portparol premijera Mikole Azarova, dodajući da Azarov još nije stigao na posao.

Јanukovič, koji sutra odlazi u zvaničnu posjetu Kini, nije se oglasio. NJegova pres služba je saopštila da zaposleni u njegovoj administraciji normalno rade, ali nije htjela da kaže gdje se predsjednik nalazi.

Lideri opozicije traže ostavku Јanukoviča i vlade zbog odluke da odustanu od potpisivanja važnog trgovinskog sporazuma sa EU, poslije višegodišnjih priprema, navodi Rojters.

Opozicija je pozvala na generalni štrajk počev od danas, mada za sada nije poznato koliko ljudi se odazvalo pozivu u državnim preduzećima ili privatnim firmama širom zemlje.

Narodna banka, koja se nalazi pored zgrade vlade, normalno radi, ali demonstranti se još nalaze u gradskoj skupštini u Kijevu, a zaposlenima je rečeno da ostanu kod kuće.

“Ono što se u ovom trenutku dešava oko zgrade vlade je štrajk”, kaže bivši ministar unutrašnjih poslova Јurij Lučenko, koji se sada nalazi u opoziciji.

Ukrajinska vlada još ne razmatra uvođenje vanrednog stanja, izjavio je portparol vlade Vitalij Lukjanenko, prenosi Itar-Tas s.

Lider parlamentarne grupe Batkivščinas Arsenije Јatsenjuk izjavio je da Јanukovič hoće da sazove sastanak odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu i uvede vanredno stanje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender