21. 10. 2021.
Kina: 20.000 birokrata kažnjeno zbog bahatosti

Kina: 20.000 birokrata kažnjeno zbog bahatosti

Kina: 20.000 birokrata kažnjeno zbog bahatosti

– Kina je u posljednjih godinu dana kaznila oko 20.000 zvaničnika jer su prekršili pravila o smanjenju birokratije, pompeznosti i ukidanju nepotrebnih ceremonija, saopštila je danas vlada.Predsjednik Si Đinping naredio je krajem prošle godine da državni službenici budu umjereniji, zbog nezadovoljstva javnosti usljed otkrića da su se pojedini funkcioneri obogatili na svojim položajima.

Si je zatražio da sastanci budu kraći, da se ukine običaj priređivanja ceremonija dobrodošlice i držanja predugačkih govora. On je pokušao da učini zemlju birokratski efikasnijom i manje podložnom korupciji.

Državna Centralna komisija za inspekciju discipline saopštila je da su zvaničnici koji su prekršili ova pravila pretrpjeli administrativne ili unutarpartijske kazne. Nisu saopšteni detalji.

Utvrđeno je da je više od 5.000 zvaničnika prekršilo pravila o upotrebi službenih automobila, dok su 903 bila kriva za organizovanje rastrošnih ceremonija.

Ostali su opisani su kao “prosječni” i “lijeni”, navodi se u saopštenju.

Si je prošle godine upozorio da raširena korupcija ugrožava opstanak Komunističke partije i obećao da će se boriti protiv ove pojave na svim stranačkim nivoima

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender