28. 10. 2021.
Kosovska Mitrovica: Pantić slavi pobjedu

Kosovska Mitrovica: Pantić slavi pobjedu

Kosovska Mitrovica: Pantić slavi pobjedu

U Kosovskoj Mitrovici u toku je slavlje pristalica liste “Srpska”.

U njegovom izbornom štabu je unijet šampanjac, a takođe se i pucalo u vazduh zbog proslave pobjede, javlja reporter B92 sa lica mjesta. U toku obraćanje novinarima Krstimira Pantića, a ubrzo je počelo i obraćanje novinarima njegovog protivkandidata Olivera Ivanovića koji je rekao da Pantić vodi.

Brojanje uslovnih listića će samo potvrditi pobjedu GI Srpska i moju pobjedu i pobedu Vlade Srbije, prvi put poslije 1999. godine, rekao je Pantić za B92.

Građane Kosovske Mitrovice ne brinu samo komunalni problemi, već da li će živjeti u nezavisnom Kosovu, već da buidu dio Srbije što po rezoliciji 1244 i jesu, kaže Pantić.

Bez obzira na sve neosnovane optužbe gospodina Olivera Ivanovića, pozvaću ga da sarađujemo, naravno pozvaću i predstavnike i albanskih stranaka. Ono zbog čega sam ponosan kao građanain Kosovske Mitrovice jeste što je ovo multietički grad, gdje žive Srbi, Goranci, Albanci, Turci.

Pantić je odmah rekao da ima to zadovoljstvo da saopšti da je pobijedila GI Srpska i Vlada Srbije.

“Pojbedu namjenjujem vladi i ljudima sa kojima je nekoliko mjeseci vodio tešku borbu ne samo da ubijedim građane da je ono što radimo ispravno, već da preksočimo sve prepreke koje su nailazile na naš rad”, kazao je on na konferenciji za štampu. Ujedno je čestitao Oliveru Ivanoviću i naveo da je sada imao bolji rezultat nego u prvom krugu i poželio mu sreću u daljem radu.

Pantić je najavio da će Ivanovića pozvati na razgovore o većini skupštinu Kosovska Mitrovica, ali da će i svi ostali biti pozvani. “Svi odbornici će biti dobrodošli da učestvuju u radu i donošenju odluka koje su bitne bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost”, poručio je on.

“Ovo nije obična pobjeda već pobeda koja Vladi Srbije ostavlja mogućnost da čuva Kosovo i Metohiju u Srbiji jer imamo 9 gradonačelnika koji će sprovoditi politiku vlade i dosljedno govoriti da je Kosovo dio Srbije i u svijetu zasutpati njene interese. Od sutra neće samo sjever Kosova biti kamenčić u jednoj cipeli Hašima Tačija, imaće i u drugoj cipeli kamenčić – 5 opština na jugu Kosova i Metohije”, rekao je Pantić.

Oni će kako kažu u svom radu stalno ponavljati da ne priznaju nezavisno Kosovo, da nisu državljani takozvane Republike Kosovo, već Srbije.

Pantić je dodao i da poslije ovih izbora Kosovo nikada neće postati član UN niti piti priznato u UN. Pantić je pozvao i sve one koji su bili za bojkot izbora da nastave borbu sa novom vlašću u Mitrovici i da svi budu jedinstveni.

On je dodao i da je razlika između njega i Olivera Ivanovića oko 350-360 glasova, da postoji jedan broj uslovnih listića koji treba da se prebroje u Kosovu Polju, ali da suštinske razlike u rezultatu neće biti.

Pantić je kazao da, dok je on gradonačelnik, neće – kako to spekulišu prištinski mediji – u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici biti table sa natpisom Republika Kosovo, kao ni albanske zastave.

Dalje je rekao da je „Srpska” pobijedila u svim opštinama osim u Štrpcu gdje je pobijedila Samostalna liberalna stranka (SLS).

„Iskreno se nadam da će gradonačelnik Štrpca pristupiti Zajednici srpskih opština, promijeniti kurs na zajednički”, zaključio je Pantić.

Pantić se osvrnuo i na napad kandidata i pristalica „Srpske“ u Partešu rekavši da očekuje da Kosovska policija i međunarodna zajednica prvo pohapse odgovorne, a onda i osude ovakvo nasilje.

“Ono što je sasvim sigurno to je da je kandidat “Srpske” u Partešu Dragan Nikolić pobijedio po našim saznanjima za nešto više od 40 glasova.

To je još jedan pokazatelj da Srbi južno i sjeverno od Ibra imaju isti cilj i da ona priča o podjelama na Srbe južno i sjeverno od Ibra nije istinita,” naglasio je on.

Pantić je istakao da je mali broj Srba koji žive južno od Ibra koji su naklonjeni institucijama u Prištini i dodao da mu je drago da su oni to danas pokazali ne samo Srbiji, već i čitavoj medjunarodnoj zajednici.

“Poslije ovih izbora niko više neće moći da tvrdi da su Srbi pristali da se integrišu u kosovske institucije, već je ovo pokazatelj da Srbi u ogromnoj većini ne priznaju ono što im je silom nametnuto 2008. godine i da ćemo sada legitimno i legalno nastaviti borbu, mirnu, demokratsku, kroz institucije, kakve god da su. One nam nisu drage, ali ćemo kroz te institucije sigurno uspjeti da ostvarimo naše legitimne ciljeve a to je da ostanemo deo Republike Srbije“, zaključio je Pantić.

u nedjelju je održan drugi krug lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, na izbore je izašlo 41,5 odsto glasača.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberger izjavio je da je OEBS dobro obavio svoj zadatak u pomaganju izbora u četiri opštine na sjeveru i ocenio da su uspješni izbori na sjeveru Kosova otvorili put daljim demokratskim procesima na Kosovu.

/b92, agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender