19. 10. 2021.

Kusturica snima dokumentarac o Prvom svjetskom ratu

Kusturica ističe da će ovaj film prikazati i neke činjenice koje su prethodile Sarajevskom atentatu i koje će dokazati da hici Gavrila Principa u austrougarskog prestolonasljednika nisu bili uzrok velikom zlu.

“To će biti film u kome ću ukrstiti misli najvećih živih istoričara, gdje će stvarni uzroci rata isplivati na površinu, da bi se stvorio dokument koji bi zamijenio tabloidnu priču o tome da su pucnji u Sarajevu započeli rat. Taj rat nije počeo na Vidovdan 1914, već 27. jula iste godine kada je vojnik austougarske carevine pucao preko Save u srpskog vojnika i ubio ga”, istakao je Kusturica za beogradski “Blic”.

On je dodao da je stric Franca Ferdinanda, poslije pucnja u Sarajevu, rekao da je time što je ubijen njegov sinovac zadovoljena božja pravda. “Da ne govorim o tome da je Ferdinand u Bosnu došao na manevre koji su trebali da počnu na granici sa Srbijom”, rekao je Kusturica.

Proslavljeni režiser naglasio je da će dio dokumentarca biti snimljen i na višegradskom mostu, i u autentičnim kućama zaostalim iz tog vremena.

Kusturica je podsjetio da će 100 godina od početka Prvog svjetskog rata biti obilježeno u Andrićgradu, na Vidovdan naredne godine, gdje će biti organizovano niz stručnih predavanja, promocija knjiga sa ovom tematikom, a nastojanja su da se priredi i međunarodni kongres koji će okupiti relevante istoričare, koji će dati istinski sud o krivcima i pokušajima da se činjenice zamene.

Tokom vikenda u Andrićgradu je održan prvi sastanak Međunarodnog odbora Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata kojem su, osim Kusturice, prisustvovali i direktor Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Jovanović, Oleg Arajpetov iz Moskve, Svetozar Rajak sa Londonske škole ekonomije i politike, direktor Ahirva Srbije Miroslav Perišić i sekretar Arhiva Ivan Obradović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender