25. 10. 2021.
Rupa kod Ključa: Širi se i guta sve oko sebe

Rupa kod Ključa: Širi se i guta sve oko sebe

Misteriozna rupa kod Ključa i dalje se širi

Ekipa agencije Anadolija posjetila je lokalitet u Gornjoj Sanici, gdje rupa koja je nastala ispod jezera, još uvijek “guta” sve što u nju upadne. Sada je šira od 50, a dublja od 30 metara.

Nešto manje od mjesec dana ovo “čudo” zabrinjava mještane malog mjesta pored Ključa, koji su već počeli i da napuštaju svoje domove u okolini jezera.

Rupa, koja se iz dana u dan širi, nanijela je štetu i vodovodnim cijevima, koje su se nalazile na mjestu odrona. Stablo šljive nedavno je “upalo” u rupu, prilikom odronjavanja zemlje, te je i ono nestalo.

Stručnjaci sumnjaju da se radi o tektonskim poremećajima zbog kojih se tlo pomjera i pojavljuju se krateri na površini zemlje, ili da se, pak, radi o podzemnim vodama.

Mještani, ipak, vjeruju u nešto drugačiju priču. Na jezeru je vikendicu imao Hasan Ćemal, stariji čovjek koji je volio piti kafu i uživati na svojoj terasi.

U jezeru je uzgajao i ribe, te imao mali splav. Četrdeset dana nakon Ćemalove smrti, otvorila se rupa koja je progutala njegove ribe, jezero i splav. Mještani Gornje Sanice vjeruju da je pojava rupe povezana sa Ćemalovom smrti, i sve povezuju s njegovom izjavom da “želi da jezero ponese sa sobom”.

Rupa se proširila već i do polovine Ćemalove male vikendice, koja se odvojila od ploče terase desetak centimetara, te će širenjem rupe uskoro i sama vikendica propasti.

Prije ove pojave, jezero je bilo potpuno bistro, a ribe koje su se nalazile u njemu, mogle su se jasno vidjeti. Danas je voda u rupi mutna i prljava, a ribe koje je Hasan Ćemal uzgajao su mrtve.

Urušavanje zemlje ove vrste dešava se već drugi put u Gornjoj Sanici. Nakon prvog odrona, opštinske vlasti su tražile od Federalnog zavoda za geologiju da napravi procjene, gdje je zaključeno da je ovo područje krško, te da su ovakve pojave karakteristične za takvo tlo.

/Anadolija/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender