16. 10. 2021.
Osam decenija simbol grada

Osam decenija simbol grada

Osam decenija simbol grada

Istoričar Zoran Pejašinović rekao je da je izgradnja zgrade u kojoj je danas smještena gradska uprava prvi veliki projekat bana Milosavljevića i naglasio da je nevjerovatno, pogotovo iz današnjeg ugla, da je izgradnja Banske palate trajala samo 15 mjeseci.

“To je rekord, pogotovo za to vrijeme, koji bi i danas, uz svu tehniku i tehnologiju, malo ko postigao”, kazao je Pejašinović.

Dodao je da je i prije toga Banjaluka bila činovnički grad.

“Projekat izgradnje Banske palate je izazvao dosta polemike, prije svega jer je napravljen na mjestu bivšeg hotela “Balkan”, koji je bio staro kulturno i boemsko mjesto, gdje su svraćali viđeniji Banjalučani, učitelji, profesori, trgovci. Mnogima je bilo žao što će biti srušen. Taj objekat je pred dolazak Bana Milosavljevića bio prilično neugledno mjesto, u šta se on lično uvjerio”, objasnio je Pejašinović.

Dodao je da je cjelokupni projekat podrazumijevao i izgradnju zgrade Banskog dvora.

“Te zgrade su projektovane da uokviruju tadašnji hram Svete trojice, koji je kasnije, na istom mjestu, obnovljen pod nazivom Hram Hrista Spasitelja, a koji je tada bio sazidan, ali još nije bio opremljen i osveštan”, rekao je Pejašinović.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da Banska palata nije samo sjedište Administrativne službe grada, već i jedan od simbola Banjaluke, po kojem je grad na Vrbasu postao prepoznatljiv.

“Posljednjih godina mnogo je učinjeno da se zgrada sačuva kao kulturno-istorijski spomenik. Uređena je fasada, prijemna kancelarija, prostor atrijuma, a postavljen je i lift za invalidna lica”, naglasio je Gavranović.

Banjalučanka Radmila Pjanić rekla je da je zgrada gradske uprave, pored tvrđave Kastel i Banskog dvora, jedan od najznačajnijih simbola grada.

“Svaki put kad prođem kroz Gospodsku ulicu, divim se ljepoti zgrade gradske uprave. To je ponos svakog stanovnika Banjaluke”, dodala je Pjanićeva.

Prvi ban

Svetislav – Tisa Milosavljević rođen je 7. septembra 1882. godine u Nišu. Na Mitrovdan, 8. novembra 1929. godine, došao je u Banjaluku i postao prvi ban Vrbaske banovine. Sticajem istorijskih okolnosti, Banjaluka je 1929. godine postala sjedište novostvorene Vrbaske banovine, jedne od devet takvih pokrajina u Kraljevini Jugoslaviji. Prvi ban Vrbaske banovine napustio je Banjaluku 22. aprila 1934. godine i otišao u Beograd na mjesto ministra saobraćaja u kraljevskoj vladi. Lokalne vlasti su planirale da mu organizuju svečani ispraćaj, ali je on je to odbio, a novac koji je bio predviđen za troškove tog ispraćaja dat je po njegovoj želji u humanitarne svrhe.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender