25. 10. 2021.
PERNATI PAMETNJAKOVIĆI: Upoznajte 5 najinteligentnijih ptičijih vrsta!

PERNATI PAMETNJAKOVIĆI: Upoznajte 5 najinteligentnijih ptičijih vrsta!

PERNATI PAMETNJAKOVIĆI: Upoznajte 5 najinteligentnijih ptičijih vrsta!

Afrički sivi papagaj – Žako

Papagaj Žako smatra se jednom od najinteligentnijih vrsta ptica na zemlji. Ispitivanja čak govore da im je um razvijen kao kod male djece.

1

Dr. Irena Peperberg i njen papagaj Aleksa uspjeli su da pokažu svijetu koliko su ove ptice veličanstvene i šta sve mogu. Naravno, svako ko je imao ovog papagaja moći će vam ispričati neku zanimljivu anegdotu.

Ara

Različitih su boja i veličina. Prve nam padnu na pamet kad neko priča o pametnim papagajima. Ova lijepa ptica zaista može da očara svojim oponašanjem govora i naučenim trikovima.

2

Najprepoznatljivije velike are su Plava, Zlatna, Skarlet i Zelenokrila. Mali predstavnici ove vrste su ara sa žutim okovratnikom, Hahns i Sjevere ara. Nemojte da vas zbuni veličina ove ptice. Male će vas jednako oduševiti svojom inteligencijom kao i velike.

Amazon papagaj

Amazone su zbog svoje inteligencije i govornih sposobnosti postale kućni ljubimci još prije više stotina godina.

3

Neke od njih mogu toliko čisto da izgovaraju riječi da niste sigurni da se ne radi o govoru čovjeka. Osim toga, Amazone mogu da nauče razne složene trikove i zadatke.

Kakadu

Ova vrsta papagaja poznata je po svojoj dobroćudnosti, ali i izraženoj sposobnosti govora. Mogu da budu različitih veličina, baš kao are i amazonke. Svaka vrsta ima svoje posebne osobine, ali sve su vrlo inteligentne i dobro prilagođene na ljudsko društvo.

4

Ukoliko tražite privrženu pticu, kakadu je pravi izbor. Kakadu se snažno veže za svog vlasnika, a dozvoliće vam i da je mazite i zagrlite i uživaćete u tome.

Edel papagaj

Kao i sve prethodno nabrojane vrste, Edel papagaja možete naučiti da priča i izvodi razne trikove. Ova ptica će vam biti odlično društvo kad se pravilno pripitomi.

5

Mužjak Edel papagaja je živo zelene boje, dok su ženke predivne, crvene i ljubičaste. Ova ptica idealan je izbor za osobu koja želi puno živih boja u svom okruženju, ali i čvrstu povezanost sa svojim ljubimcem.

/telegraf.rs/about.com/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender