25. 10. 2021.
Šta je bolje za oblikovanje tijela: aerobik ili teretana?

Šta je bolje za oblikovanje tijela: aerobik ili teretana?

Šta je bolje za oblikovanje tijela: aerobik ili teretana?

Trening u teretani je individualan i svako može prema svojim željama i ciljevima opteretiti organizam od aerobnog do anaerobnog režima rada, od oblikovanja tijela do povećanja mišićne mase.

S druge strane, aerobik je grupni fitnes program u kom instruktor pokušava da odredi opterećenje koje će odgovarati većini vježbača u odabranom programu.

Vježbanje u grupi je zabavnije i ne iziskuje od polaznika planiranje treninga, dok se u teretani od svakog pojedinca očekuje organizacija treninga i individualno praćenje opterećenja.

Stoga je dobro, barem u početku, zatražiti individualni program treninga koji će vam napraviti instruktor ili uzeti ličnog trenera što iziskuje nešto više novca, ali i daje bolje rezultate.

Postojaće mišljenje da u teretani ne možete da “skinete kilograme”, a da se na aerobiku ne mogu jačati mišići je potpuno pogrešno jer je jedna od osnovnih karakteristika bodi-bildinga kao sporta, izuzetno brzo gubljenje masnih naslaga, a aerobik svojom raznolikošću specijalnih programa može postići efekte teretane vježbanjem u grupi.

2

Činjenica je da je u aerobnim programima osnovni cilj poboljšanje funkcionalnih sposobnosti organizma, a u teretani povećanje snage mišića. Međutim, pravilnim izborom vježbi i ukupnog volumena opterećenja (učestalost, trajanje, broj ponavljanja i vrijeme odmora) mogu se postići svi zacrtani ciljevi.

Mnoge žene izbjegavaju teretanu i uopšteno vježbe sa tegovima u strahu od velikih, “napumpanih” mišića, a mnogi muškarci zaziru od aerobika jer smatraju da se tamo “samo pleše”.

Istina je daleko od toga. Samo veliko opterećenje (veliki broj podignutih kilograma) i posebno programirani treninzi, uz dugogodišnje treniranje i posebnu ishranu dovode do povećanja mišićne mase.

Žene to, osim navedenog, mnogo teže postižu zbog manje količine testosterona koji je muški polni hormon. Bitnije povećanje mišićne mase je nešto što se ne može postići aerobikom budući da je opterećenje koje se koristi u ovim programima premalo da bi se postigli takvi transformacijski efekti.

S druge strane, današnji aerobni programi u kojima se u vellikoj mjeri koriste tegići od 0,5 – 5 kg, gume i pamp setovi do oko 20 kg težine pravilno programiranim treninzima, omogućuju povećanje snage svih mišićnih grupa, oblikovanje tijela i smanjenje potkožnog masnog tkiva.

U oba načina vježbanja, osim estetskog nije zanemarljiv ni zdravstveni efekt. Vježbe snage i jačine preventivno djeluju na pojavu osteoporoze, jer se osim mišića jačaju i kosti, a vježbanjem u aerobnoj zoni pozitivno se djeluje na srčani i disajni sistem što preventivno djeluje na pojavu mnogih oboljenja današnjeg doba.

Da zaključimo, u obe vrste treninga sve navedeno postiže se isključivo uz pravilno planirane i programirane treninge, adekvatnu ishranu, redovnost vježbanja, stručnog instruktora i prije svega, ličnog zalaganja.

/fitness.com.hr/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender