19. 10. 2021.
Demonstranti vozilima blokiraju Trg

Demonstranti vozilima blokiraju Trg

Demonstranti vozilima blokiraju Trg

Prema navodima policije, na Trgu se nalazi više od 10.000 ljudi, dok pojedini ukrajinski mediji tvrde da ih je u centru Kijeva blizu 25.000, prenio je Itar-Tass.

Situacija je mirna a policija navodi da nema registrovanih incidenata.

Istovremeno, učesnici protesta protiv vlasti nastavljaju da podižu šatore, neprestano se doprema hrana, topla odjeća i drva, navodi RIA Novosti.

Ta agencija izvještava da su učesnici protesta svoje automobile parkirali kako bi spriječili pristup Trgu a na nekoliko mjesta prosuli su vodu koja se na niskoj temperaturi brzo pretvara u led da bi, kako ističu, spriječili mogući pokušaj njihovog nasilnog rastjerivanja.

Na bini se smjenjuju muzičari i predstavnici javnosti.

Protivnici vlasti pozivaju premijera Azarova da podnese ostavku i traže odgovornost ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka zbog primjene sile protiv demonstranata.

Kod zgrade parlamenta potpuno se povukao policijski kordon, obnovljen je saobraćaj ali je pješacima prolaz i dalje zabranjen, izvještava Itar-Tass, dodajući da su policajci nastavili da dežuraju u obližnjim parkiranim vozilima.

U parlamentu se ranije danas glasalo o povjerenju vladi Nikolaja Azarova ali je za taj prijedlog opozicije glasalo samo 186 od potrebnih 226 poslanika.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender