20. 10. 2021.
Dodik i Kejsi: Do kraja godine se dogovoriti o Sejdiću i Finciju

Dodik i Kejsi: Do kraja godine se dogovoriti o Sejdiću i Finciju

Dodik: Sastanak u Pragu je paradiranje i poziranje

“Čekali smo od 12.00 do 21.00 čas u hodnicima da se nešto postigne. Mjeseci prolaze u razgovoru Bošnjaka i Hrvata. Iluzorno je očekivati da se to može desiti u par minuta ili večeras. Nije ni fer da sastanci traju po 10 ili 15 sati”, rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Praga.

On je naveo da su predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske učestvovali na plenarnim sastancima koji su se održavali u dva navrata, nakon čega su počeli bilateralni sastanci sa Hrvatima i Bošnjacima.

“Ti sastanci i dalje traju. Mi smo napustili zgradu u kojoj se sastanci vode u očekivanju da oni postignu neki dogovor i da nas nakon toga zovu”, rekao je Dodik i dodao da federalni mediji to pokušavaju da insceniraju kao neko demonstrativno napuštanje sastanka.

On je naveo da, koliko mu je poznato, komesar EU za proširenje Štefan File i dalje nastavlja da pregovara sa bošnjačkom i hrvatskom stranom.

“Mi ostali koji smo sa jasnim stavovima čekamo već, ili smo čekali pet, šest sati u hodnicima da nas neko pozove na sastanak da bismo mogli da doprinesemo ukupnom rješenju. To se naravno nije desilo”, rekao je Dodik i dodao da u ovom trenutku pomak nije napravljen i da nikakav dogovor ne postoji.

On je istakao da bošnjački i hrvatski politički predstavnici ne mogu da dogovore model u vezi sa Predsjedništvom BiH.

“Hrvati ne žele da im se bira njihov predstavnik bošnjačkim glasovima, a Bošnjaci opet žele da ostane neki model koji bi omogućio da se nekad u budućnosti i to desi”, kaže Dodik.

On je naveo da se sve vrti oko toga i da su predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske “nijemi posmatrači po hodnicima, čekajući da se neko smiluje i da nam kaže neku informaciju”.

“Nema nikakavih garancija da će se sastanak nastaviti u toku noći. Mi smo smatrali da su im naši telefoni poznati i mi smo tu kada se dogovore i ako im je potrebna plenarna sjednica na kojoj će saopštiti da su nešto dogovorili”, rekao je sinoć Dodik.

On je naveo da su predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske na plenarnim sastancima iznijeli jasne stavove u vezi Predsjedništva BiH, a diskusija je vođena i oko Doma naroda.

“Imamo jasno izgrađene stavove Narodne skupštine Republike Srpske, međutim tražila su se i neka druga rješenja za Dom naroda”, rekao je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender