28. 10. 2021.

Hrvatskoj prijeti opasnost od povratka u devedesete

“Riječ je o opasnom trendu koji predvode različite institucije u Hrvatskoj, dio katoličkog klera, dio njima bliskih nevladinih organizacija, dio udruženja ratnih veterana i ekstremno desnih političkih stranaka”, rekao je Pupovac, komentarišući nedavne događaje kojima se promovišu ekstremni nacionalizam i fašizam u Hrvatskoj.

On je istakao da veoma cijeni napore hrvatske Vlade i njenog prvog potpredsjednika Vesne Pusić, koja je i ministar za spoljne i evropske poslove, ali da su posljednji događaji opasni, jer mogu da neutrališu te napore i vrate zemlju u “devedesete i predevropsko stanje”.

Pupovac se sastao danas u Beogradu sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom finansija Srbije Lazarom Krstićem i ministrom regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Igorom Mirovićem, sa kojima je razgovarao o unapređenju položaja Srba u Hrvatskoj.

“Razgovarali smo o trenutnom položaju Srba u Hrvatskoj, o političkoj situaciji u Hrvatskoj i o tome kako pojačati povratak i pomoći ljudima koji se vraćaju. Takođe smo razgovarali kako poboljšati položaj Srba u Hrvatskoj u svjetlu negativnih trendova, a ne pogoršati odnose Srbije i Hrvatske”, rekao je Pupovac.

Poslije masovnih protesta zbog postavljanja ćiriličnih tabli u nekim gradovima u Hrvatskoj, skandiranja ustaškim pozdravom “Za dom spremni” na stadionima, kao i poslije referenduma kojim su odbijeni istopolni brakovi, Hrvatska se kao nova članica EU našla se na meti zvaničnih i nezvaničnih osuda, a Pusićeva je ocijenila je da je to “sramota za Hrvatsku”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender