21. 10. 2021.
Ivana Jordan: Najteže je biti ono što nisi

Ivana Jordan: Najteže je biti ono što nisi

Ivana Jordan: Najteže je biti ono što nisi

Sve je spremno za povratak na muzičku scenu kantautorke Ivane Jordan, koja će uskoro obradovati publiku novim pjesmama poslije četvorogodišnje diskografske pauze.

Nježna plavokosa pjevačica snažnog glasa bila je opravdano odsutna dvije i po godine, budući da je po udaji za Dušana Antonijevića riješila da zasnuje porodicu.

Trudnoća je, međutim, nije spriječila da sa renomiranim orkestrom „Big bendom RTS“ radi na novom albumu čija je uvertira pre nekoliko mjeseci bio spot za pjesmu „Iznad oblaka“.

Dok sa diskografskom kućom privodi kraju pregovore oko izdavanja CD, Ivana je proteklog vikenda predstavila obožavaocima video-klip za numeru „Moj si život“.

Riječ je o baladi koja nas uči da je blago u životu imati kome reći upravo to, „moj si život“ – kaže za „Novosti“ Ivana Jordan.

– Poruka je da čuvamo drage ljude. Uz široki aranžman „Big benda“ i dirigenta Ivana Ilića, kao i uz emocije koje nosi ova pjesma, spot sam zamislila u prirodi, na prostranim predjelima.

I tako sam se sa rediteljem Bobijem Rajkovićem upustila u zlatiborsku avanturu. Snimili smo sjajne kadrove. U spotu će biti dvije Ivane. Ali strpimo se još malo, dok se spot ne pojavi.

S obzirom na to da su nove pjesme nastale za vrijeme trudnoće, može li se reći da ste inspiraciju potražili u okrilju porodične idile?

– Dugo je postojala ideja da napravim nešto sa velikim džez orkestrom, ali kao i sve u životu, stvari se dešavaju kad za njih dođe vrijeme. A vrijeme snimanja je bilo dijelom i kada se stvarao novi život u meni, moj sin Vuk. Dao mi je dodatnu snagu i ljubav. Sve se to odražava i na muziku koju radim.

* Albumom „Iznad oblada“ slavite 15 godina od prvog javnog nastupa na festivalu „Beogradsko proleće“. Kada se osvrnete, gdje su korijeni vašeg stvaralaštva?

– Negdje gore u univerzumu. U mom životu nije postojao nijedan geg ili događaj zbog kojeg sam počela da se bavim muzikom. Oduvijek je bila moja potreba, moj vazduh. Voljela sam i sport, i preduzetništvo i nebesku nauku, odnosno astronomiju… Ali, ništa me nije uspjelo odvući od muzike.

To je urezana trasa. Odmalena sam na sceni, ali svaki novi izlazak na nju je i dan-danas veliko uzbuđenje koje me ispunjava. Oh, kao da sam egzibicionista.

* Jeste li imali nepristojnih ponuda u karijeri? Da li je bilo teško ostati svoj i ne pristajati na kompromise?

– Čovjek svojim stavom i ponašanjem gradi i odnos drugih ljudi prema sebi. Raznih je tu bilo ideja šta i kako treba da radim, i nije bilo lako ostati dosljedan sebi. Ali ni teško. Teže je biti ono što nisi. To nikada nije moj izbor. Tačno znam šta predstavljam, a šta drugi misle – to nije moj problem. Uvijek sam spremna da saslušam sugestije, ali čim vidim da neko želi da me mijenja, shvatim da me zapravo ne razumije i ne podržava.

* Šta vas najviše veseli iz Vukove trenutne faze odrastanja?

– Vuk je prohodao! To je najveća vijest mog kosmosa u ovom trenutku. Šeta po cijeli dan, uz neprekidno pričanje samo još njemu razumljivim jezikom.

* Hoćete li mu uskoro podariti brata ili sestru?

– Ne mogu reći uskoro, jer su mi u ovom trenutku drugi planovi na pameti. Voljela bih da dobije brata ili sestru, jer jedinica sam i čitavog života čeznula sam za bratom. Život ide svojim tokom. Kad dođe vrijeme za novu bebu, radovaću mu se.

Koliko vam je značila saradnja na početku karijere sa Zdravkom Čolićem, dok ste bili članica njegovog benda na turneji „Kad bi moja bila“ 1998? Čemu vas je naučio?

– Mnogo čemu. Bio je to fantastičan početak moje karijere. Hvala Dragoljubu Đuričiću, koji me je pozvao kao tadašnji šef benda. Kod Zdravka me je fascinirala predanost na sceni, bez glume, bez granica.

Čitav se daje publici i u tome je iskren do srži, što je najljepše. Sjajno se odnosi prema bendu, održava kondiciju, mnogo trenira, ima osmijeh iskrenog deteta… Sve je to ostavilo traga kod mene, naučilo me pravom pristupu sceni.

* Šta ćete poželjeti na privatnom i poslovnom planu za sljedeću godinu?

– Zdravlje, mir, ljubav, poštovanje, sjaj u oku i srcu, i dobru organizaciju na privatnom planu. Na poslovnom da zaživi novi album, mnogo koncerata i berićetna autorska i izvođačka prava.

NOVINARSTVO STARA LJUBAV

Prije nego što je kročila na muzičku scenu, Ivana se bavila novinarstvom. Na pitanje da li joj nedostaje „sedma sila“, pjevačica kroz osmijeh odgovara: – To je divan posao, prilika da upoznate sjajne ljude, kao i mogućnost da na neki način kreirate određene sisteme vrijednosti i javno mnjenje. Zanimljivo mi je istraživačko novinarstvo. Ali u ovom trenutku me izuzetno preokupira izvođenje i život na sceni, pišu Novosti.

Jedan od Ivaninih velikih hitova jeste i pjesma “Svetlo koje tražim”.

Uživajte 🙂

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender