19. 10. 2021.

Ljajić: Srpsko tržište bez konkurencije u regionu

Srpsko tržište danas je u regionalnom smislu bez ikakve realne konkurencije, a Srbija postaje vrlo značajno potencijalno tržište i za strana ulaganja u oblasti trgovine, koja će za tri godine vrijediti 105 milijardi dolara, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić.

“Tržište Srbije još je nedovoljno razvijeno, posebno kada je riječ o pokrivenosti velikim trgovinskim lancima, ali ima najveći trgovinski potencijal u regionu”, rekao je Ljajić na regionalnom skupu u Beogradu o razvoju tržišta robe široke potrošnje, a skupu je prisustvovala i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić.

On je naveo da današnja vrijednost srpskog tržišta u oblasti trgovine iznosi 70,6 milijardi dolara, a 2016. godine očekuje se da će biti 105 milijardi dolara, što znači da će biti povećana za 50 odsto.

Ljajić je rekao da do snižavanja cijena robe široke potrošnje može doći jedino pojačanom konkurencijom i dolaskom novih velikih trgovinskih lanaca, posebno diskontnih, te da je najrealniji dolazak grčkog “Lidla”, koji bi bio prvi diskontni lanac koji bi radio u Srbiji.

On je istakao da je u Srbiji prisutan pad kupovne moći stanovništva i da je prije nekoliko godina dnevni potrošački račun iznosio 500 dinara /4,4 evra/, a da sada iznosi 365 dinara /3,2 evra/.

Skup, koji je održan u Hotelu “Hajat” u Beogradu, organizovala je medijska kuća “Bizlajf”, a učesnici – predstavnici državnih institucija i organizacija iz zemalja regiona, kao i predstavnici sektora robe široke potrošnje – razgovarali su o kretanju ovog sektora u zemljama regiona u periodu do 2020. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender