20. 10. 2021.
Majci u SMS-u rekla da se udala i otišla u Siriju

Majci u SMS-u rekla da se udala i otišla u Siriju

Majci u SMS-u rekla da se udala i otišla u Siriju

Kako saznaje Dnevni avaz iz policijskih izvora, žene iz BiH koje su trenutno u ratnoj zoni međusobno su se poznavale, a dugo vremena provele su van domova zbog studiranja. Zbog toga roditelji nisu ni sumnjali da ih selefijske vođe vrbuju i navode na odlazak u ratni pakao.

Magistar hemije

Među brojnim djevojkama iz BiH koje su u Siriji jeste i Aida Kobić, koja je, prema riječima njenih roditelja, maramu odlučila nositi na trećoj godini fakulteta.

– Poštujemo našu, kao i svaku drugu vjeru, ali nismo bili vjernici po strogim pravilima. Nije ni Aida do tada. Studirala je hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu i magistrirala ove godine, 3. jula. Smatrali smo da je to njen izbor i da u prilasku vjeri nema ništa loše. Ni slutili nismo šta će se dogoditi, da će na ovaj način, bez riječi, pobjeći u Siriju – priča nam Semir, otac Aide Kobić (26).

On, ugledni zenički fudbalski trener, i njegova supruga, oboje u pedesetim godinama i bez poslija, kažu da su još u šoku i nevjerici zbog Aide. Mole javnost da ih poštedi prevelike medijske pompe.

– Aida je u septembru rekla da ide u Tursku, da se dogovori o stipendiranju doktorata. Odjednom nam je stigla SMS poruka: “Udala sam se, u Siriji sam, dobro sam.” Ostalo znam koliko i vi – priča nam Aidina majka.

Navodi i da je Aida sa sestrom, koja joj je zamjerila napuštanje roditelja na ovakav način, imala “žestok obračun” SMS porukama.

– Javi se svaka dva-tri dana porukom, nekad proba nazvati, ali veza se prekine nakon nekoliko sekundi. Znamo da je dobro. Kao da nam je to utjeha… Kako, s kim, preko koga, čime, znamo vjerovatno manje nego policija i novinari – dodaje Aidina majka.

Bogati sponzori

O Aidinom mužu Edinu Alijevu iz Hadžića te navodnim druženjima i okupljanjima u džamiji “Kralj Fahda” kažu da ne znaju ništa. Jedino znaju da im se kćerka družila sa Sadžidom Dedić (23), koja se udala za Edinovog istomišljenika Senada Hasanovića. Njih dvije su sa šerijatskim muževima otputovale u Tursku pa u Siriju.

– Ono što oni nazivaju islamom i ono što mi znamo i radimo različite su stvari. Ovdje se više ne radi o našem djetetu… Treba ovo presjeći radi druge djece… Odlaze u 16., 18., 20. godini. Odgovor na pitanje “zašto” leži u državi, u sadašnjoj situaciji. Ti njihovi bogati sponzori obećaju im sve što ovdje poštenim radom ne mogu i neće dobiti. Kako će pored toliko kriminala, korupcije – kaže Semir Kobić.

Ganić zaprijetio da pravi spisak za dizanje u vazduh

Mirza Ganić, vehabija iz Novog Pazara, koji je takođe u Siriji, putem svog Facebook profila svakodnevno upućuje prijetnje. Smeta mu što se mediji u BiH sve češće bave odlascima momaka u Siriju te je poručio da se “ološi sami javljaju”.

– Mi pravimo spisak. Samo kad jednog dana odleti u vazduh… bar smo to naučili – poručio je Ganić sa svog profila.

Podržati zakon i zabraniti odlaske u rat

I Aldin Alibašić odveo je u Siriju šerijatski vjenčanu Ildu Hopovac, rođenu 1991. godine iz Sarajeva. Ilda je dijete razvedenih roditelja, a živjela je tri godine u braku s Alibašićem u naselju Vojničko Polje kao podstanar. Bliski članovi Ildine porodice sumnjaju da su zbog blizine džamije “Kralj Fahd” mladom bračnom paru bila dostupna predavanja i promotivni leci.

– Bili su divni, zaista. Posljednji put sam se s Ildom čula za Kurban-bajram. Nikada nisam primijetila da je Aldin selefija. On je bio kompjuterski stručnjak i nije imao bradu. Ilda je moja i nemam nijednu ružnu riječ za nju – kaže Ildina baka, koja je za njen odlazak u Siriju saznala iz medija.

Ilada je bila student Pedagoškog fakulteta, a neki od komšija misle da ih je novac nagnao na ovaj čin. Aldin je radio povremeno, popravljao je tehničke uređaje i kompjutere, a Ilda je studirala.

– Život je skup. Bili su podstanari. Šta će djeca, mlada, zaluđena kojekakvim obećanjima. Samo da se vrate živi i zdravi. Mi ih znamo kao mirne i poštene. Ko će znati kakva ih je nevolja natjerala da odu u Siriju. Mislim da bi trebalo podržati ovaj zakon i zabraniti odlazak naših državljana na ratišta – kaže jedan komšija.

/avaz.ba/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender