19. 10. 2021.

“Protesti u Kijevu nisu državni udar”

Portparol Bijele kuće Džej Karni, reagovao je ovim saopštenjem na izjavu ukrajinskog premijera Mikole Azarova da protesti imaju sva obilježja državnog udara.

Karni je ocijenio da su akcije ukrajinskih vlasti protiv demonstranata neprihvatljive, ali je primjetio da se policija od tada ponašala uzdržanije.

“Stizali su brojni, uznemirujući izvještaji da su novinari i zaposleni u medijima bili meta napada bezbjednosnih snaga. Pozivamo ukrajinske lidere da poštuju prava svog naroda na slobodu govora i okupljanja”, istakao je Karni, dodajući da je to ključno za zdravu demokratiju i poštovanje univerzalnih vrijednosti, od kojih zavisi partnerstvo SAD i Ukrajine.

Desetine hiljada ljudi protestovale su u Kijevu, zauzele Gradsku skupštinu i blokirale ulaze u sjedišta vlade, pošto su vlasti odustale od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pristupanju s Evropskom unijom, prenosi AFP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da demonstracije protiv odluke Ukrajine da ne potpiše sporazum sa EU o pridruživanju liče na “pogrom”, a ne na “revoluciju”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender