25. 10. 2021.
Šest super izuma koje su osmislile žene

Šest super izuma koje su osmislile žene

Šest super izuma koje su osmislile žene

Brisači na automobilu

Meri Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka sa gumenim dodatkom koji stoji na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija nakon, danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo ni da zamislimo bez jednostavnog, ali veoma važnog izuma.

Monopol

Elizabet Megi je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala ‘”The Landlord’ s Game” i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje sa porodicom i prijateljima, ova dizajnerka igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost.

Solarno grijanje

Mađarica, doktorka Marija Telkes je odgovorna za prvi sistem grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u Ameriku i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Već 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena – arhitekta Elenor Rejmond.

Pivo

Iako ne postoje 100 odsto pouzdane informacije o tome ko je zaista prvi proizveo pivo, istoričari vjeruju kako su to bile žene. Naime prije 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

Bila je to vještina koju radile samo i isključivo pripadnice ljepšeg pola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, i to zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

Protivpožarne stepenice

Prve protivpožarne stepenice na spoljnoj strani zgrade koje u slučaju opasnosti poput požara olakšavaju evakuaciju 1897. godine je izumila Ana Konli. Njen izum prihvatili su brojni arhitekti, a održao se do današnjeg dana.

Pancir

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir izumila je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je pronalaskom pancira, tačnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. Međutim, to nije bio njen jedini izum. U bogatoj 40 godina dugoj karijeri ova žena patentirala je više od 40 različitih izuma zbog čega je njeno ime uvršteno u Dvorani slavnih pronalazača.

Izvor: Zadovoljna.hr

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender