19. 10. 2021.
SAD: Sirija krije dio hemijskog oružja

Sirija: 60 militanata iz BiH bori se na strani terorista

Ova institucija proučava potencijalne terorističke prijetnje, a djeluje pri norveškom Ministarstvu odbrane.

Direktor odjeljenja koji analizira trendove u terorizmu pri FFI-ju Tomas Hedžhamer u nekoliko posljednjih istupa u javnosti upozorio je da su ti borci potencijalna prijetnja za sigurnost Evrope.

“Kada se vrate u svoje zemlje, zasigurno će se neki od njih angažovati u mogućim terorističkim djelovanjima. To je skoro neizbježna pojava, mada se ne mora desiti da se upuste u terorizam”, rekao je Hedžhamer.

Između ostalog, on navodi da se između 200 i 400 militanana iz Velike Britanije, NJemačke i Francuske bori na strani islamskih militanata u Siriji.

“Najveći broj militanata, računajući po milionu stanovnika, međutim, dolazi iz BiH. Ta zemlja od nekih 3,5 miliona stanovnika ima u Siriji angažovano oko 60 ljudi”, dodao je Hedžhamer.

“Dnevni avaz” ukazuje na činjenicu da sve više djevojaka napušta BiH i sa svojim šerijatski vjenčanim muževima odlaze na sirijska ratišta.

Pozivajući se na policijske izvore, ovaj list navodi da su se djevojke, koje su trenutno u ratnoj zoni, međusobno poznavale, a dugo vremena provele su van domova zbog studiranja. Zbog toga njihovi roditelji nisu ni sumnjali da ih selefijske vođe vrbuju i navode na odlazak u ratni pakao.

Mirza Ganić, vehabija iz Novog Pazara, koji je takođe u Siriji, putem svog Fejsbuk profila svakodnevno upućuje prijetnje, a smeta mu to što se mediji u BiH sve češće bave odlascima momaka u Siriju, te je poručio da se “ološi sami javljaju”

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender