25. 10. 2021.
Sodžu, najprodavaniji alkohol na svijetu!

Sodžu, najprodavaniji alkohol na svijetu!

Sodžu, najprodavaniji alkohol na svijetu!

Jinro sodžu našao se na međunarodnoj zvaničnoj listi najbolje prodavanih alkoholnih pića širom svijeta, budući da je u ovoj godini u barove širom svijeta isporučeno 65 miliona devetolitarskih pakovanja ovog alkohola. To je tri puta više od popularne votke Smirnov.

Sodžu se sada prodaje u 80 zemalja, a tome je doprinijela i popularnost korejske superzvijezde Psaja, koji ne samo da je proglasio sodžu svojim najboljim prijateljem, nego je “pozajmio” i svoje prepoznatljive naočare za više kampanja proizvođača Čamisul.

Osim toga, Južna Koreja je zemlja u kojoj se popije najviše alkohola po glavi stanovnika, a gotovo 97 odsto tržišta žestokih alkoholnih pića čini sodžu.

Sodžu je dio korejske kulture još od 14. vijeka, kada su mongolski osvajači naučili domaće stanovništvo da destiluju. Današnje sorte imaju oko 45 odsto alkohola.

Sodžu, koji se pravi od pirinča, odlično ide uz tradicionalnu korejsku hranu kao što su teokpoki (pirinač i riblji kolačić) ili usoljeni račići.

Pije se često i sa jokbalom – svinjskim papcima kuvanim i začinjenim u zanimljivoj supi, kao i uz bosamu – svinjetinu kuvanu na pari, umotanu u list crvene salate sa bijelim lukom, papričicama i kimčijem (korejski kiseli kupus).

Ako niste ljubitelj „žestine“, možda će vam biti interesantnija kombinacija piva sa sodžuom, a proces miješanja naziva se „proizvodnja“.

Ključno je poznavati proporcije, a najpopularnija je 30 odsto sodžua i 70 odsto piva.

Izvor: B92

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender