19. 10. 2021.

Srbi i Vlada Srbije postali bitan faktor na Kosovu

Vulin je nakon drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji rekao da će doći do formiranja Zajednice srpskih opština nakon što se formiraju većine u svim opštinama koje će činiti tu zajednicu, a koja će predstavljati neraskidivu vezu Srba sa Beogradom.

– Nakon što se formiraju većine u svim opštinama predviđenim briselskim sporazumom doći će do predloga statuta i onda ćemo se o njemu izjašnjvati – rekao je Vulin za RTS.

On je najavio da će danas upravljački tim, tијelo nastalo na osnovu brisleskog sporazuma koje čine predstavnici opština na severu Kosova i Metohije, boraviti u Briselu, gdјe će razgovarati sa predstavnicima EU o iskustvima drugih evropskih regija.

Zajednica srpskih opština, kako je naglasio Vulin, biće nešto što prepoznaju i privremene institucije u Prištini, što priznaje i Brisel i Beograd i biće ustavni konstruktivni mehanizam za okupljanje Srba i veza sa Beogradom koja se ne može prekinuti.

– Srbi će prvi put imati mehanizam prepoznat od Ustava Srbije i priznat od celog sveta. Imaćemo 10 srpskih opština i gradonačelnike koji zvanično kazu da im je na prvom mestu Beograd i niko neće moći da im zabrani pravo da se tako osećaju – rekao je Vulin.

Na pitanje da li će lokalnu vlast u Kosovskoj Mitrovici formirati srpska koalicija, Vulin je rekao da je politika vlade da okupi i ujedini Srbe.

– Jedinstvo je ključna reč i jedinstvenom politikom ćemo uspeti da se izborimo za svoje ciljeve – naglasio je Vulin i dodao da je ovo prva generacija srpskih političara koja probleme rјešava tamo gdјe su se pojavili.

Izvor: RTS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender